Izvor: Mina | Utorak, 02.06.2020.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obveznici iz javnog sektora nijesu oslobođeni plaćanja poreza

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Poreski obveznici koji pripadaju javnom sektoru ni na koji način nijesu abolirani obaveze plaćanja poreza i u sistemu naplate su isti kao i ostali, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

- Poreska uprava (PU) ulaže maksimalne napore da obezbijedi naplatu poreza i visok stepen poštovanja poreskih propisa, bez obzira na kategoriju obveznika, vlasničku strukturu ili sektor u kojem posluju. Kada su u pitanju poreski obveznici koji pripadaju javnom sektoru, ta preduzeća ni na koji način nijesu abolirani obaveze plaćanja poreza - kazao je Simović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje psolanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekao da je opredjeljenje Vlade da su zakoni isti za sve.

- To podrazumijeva dosljednju, jednobraznu i transaprentnu primjena zakona u svim oblastima, uključujući oporezovanje, obračun zarada, otvaranje stečaja i sve što prati čitavi taj proces - saopštio je Simović.

Konjević je pitao da li Vlada jednako i dosljedno primjenjuje i prati primjenu propisa u dijelu naplate poreza i zarada u kompanijama čiji je država većinski vlasnik.

Njega je zanimalo i da li u resoru poljoprivrede, koji Simović vodi, ima primjera nepoštovanja Zakona o zaradama u javnom sektoru, odnosno nepoštovanja zakona u dijelu naplate poreskih prihoda.

Simović je podsjetio na napore PU da unaprijedi stepen poreske discipline primjenom svih mjera naplate uključujući i predlaganje stečajnog postupka, što je rezultiralo smanjenjem poreskog duga kod značajnog broja državnih preduzeća, kao i jedinica lokalne samouprave.

- U prilog toj konstataciji ide i činjenica da se na listama najvećih poreskih dužnika transparentno objavljuju imena obveznika čiji je većinski vlasnik država - dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza, suprotno zakonskim porpisima koji su na snazi.

- Zato je za četiri godine nivo dospjelog duga smanjen za 210 mil EUR, odnosno sa 588 mil EUR koliko je iznosio na kraju 2015. godine, na 378 miliona sa kraja decembra prošle godine - precizirao je Simović.

Među preduzetim mjerama za smanjenje duga Simović je posebno izdvojio reprogram poreskog potraživanja, kojim je obuhvaćeno 6.170 poreskih obveznika sa iznosom osnovnog duga od 128 mil EUR.

Kroz reprogram, kojim su obaveze odložene na do pet godina, do sada je naplaćeno preko 70 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.