Izvor: Beta | Utorak, 02.06.2020.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako je Japan uspio da smanji broj pušača

Ilustracija (Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com )
Trend pada prodaje cigareta u Japanu, u periodu između 2011. i 2019. godine, korespondira sa rastom prodaje uređaja koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan (Heated Tobacco Products - HTP), ukazuje stručna studija američkih istraživača iz Južne Karoline i iz Kanade.

Rezultati poslednjeg istraživanja, koje je objavljeno krajem maja, ukazuju na povezanost drastičnog pada prodaje cigareta u Japanu od 2016. godine, sa rastom prodaje uređaja koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan.

Autori ove studije su Majkl Kamings i Džordž Nahas sa Medicinskog univerziteta u Čarlstonu u Južnoj Karolini i profesor Dejvid Svinor sa kanadskog univerziteta u Otavi, koji su u istraživačkom radu koristili podatke Instituta za duvan u Japanu i izvještaje duvanskog giganta Filip Moris (Philip Morris International).

Kako navode, zamjena tradicionalnih cigareta uređajima koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan ima veliki potencijal da podstakne strategiju smanjenja štete u odnosu na posljedice dugoročnog pušenja cigareta. Japan je svojevrsno inicijalno područje za prodaju uređaja baziranih na ovoj inovativnoj tehologiji, a tom tržištu kompanija Filip Moris je krajem 2014. godine predstavila IQOS, dok su se dvije godine kasnije pojavili i uređaji drugih proizvođača zasnovani na tehnologiji zagrijavanja duvana.

(Foto: YouTube/screenshot)
Prema dosadašnjim analizama, u Japanu je trenutno najrazvijenije tržište po broju korisnika tehnologije nesagorijevajućeg duvana.

Rezultati ove studije pokazuju da je, između 2011. i prošle godine, sveukupna prodaja klasičnih cigareta opala za 38 procenata. Konkretno, prodaja cigareta je sporije ali stabilno opadala tokom četiri godine posmatranog perioda – od 2011. do 2015. godine.

U poslednjih pet godina, cigarete se drastično manje puše dok broj korisnika uređaja koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan raste, što istraživače navodi na zaključak da ubrzani pad prodaje cigareta u Japanu od 2016. godine na ovamo odgovara uvođenju i rastu prodaje HTP-a.

Studija američkih i kanadskih istraživača objavljena je u švajcarskom žurnalu MDPI koji podržava naučnu zajednicu. Rezultati ove studije u velikoj mjeri se oslanjaju na ranija istraživanja sa istom temom koja su sprovedena u okviru Američkog društva za borbu protiv raka, objavljena prošle godine u medicinskom žurnalu za kontrolu duvana u Velikoj Britaniji (British Medical Journal on Tobacco Control).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.