Izvor: Balkan Green Energy News | Utorak, 02.06.2020.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 mil EUR, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izvještajima lokalnih medija.

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji dio proizvedene toplote investitor će koristiti za grijanje prostorija, prenosi Balkan Green Energy News.

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mjesta da vide o čemu je riječ, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izvještajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grijanje u Karlovcu, jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik postrojenja je cio projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Karlovcu prije sedam ili osam godina, podsjetio je Mandić. Međutim, prema njegovim riječima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.