NavMenu

Postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 02.06.2020. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 mil EUR, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izvještajima lokalnih medija.

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji dio proizvedene toplote investitor će koristiti za grijanje prostorija, prenosi Balkan Green Energy News.

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mjesta da vide o čemu je riječ, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izvještajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grijanje u Karlovcu, jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik postrojenja je cio projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Karlovcu prije sedam ili osam godina, podsjetio je Mandić. Međutim, prema njegovim riječima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.