NavMenu

Uskoro treći paket podrške za ublažavanje negativnih efekata krize - Za kreditiranje obezbijeđeno do 200 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 02.06.2020. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Vlada bi trećim državnim paketom podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa trebalo da obezbijedi od 150 do 200 mil EUR, kako bi se podstakla kreditna aktivnost privredi, pišu Vijesti.

Od toga bi veći dio pristupačnijeg novca privredi usmjerili preko komercijalnih banaka, a 50 miliona bi se plasiralo preko državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saopšteno je nezvanično podgoričkom listu iz više izvora u izvršnoj vlasti i bankarskom sektoru, uz ograđivanje da cifre nijesu konačne.

Ministarstvo finansija razrađuje model po kojem bi se sve sprovelo.

Državnoj kasi, prema procjenama iz Vlade, fali oko 508 mil EUR zbog koronakrize, od čega je 53 miliona obezbijeđeno iz donacija. Do oko 455 miliona dolazi se pozajmicama.

Resor finansija je nedavno obezbijedio pozajmicu od 250 miliona EUR preko garancije Svjetske banke (SB), a o ostalima pregovaraju.

Nove predloge ekonomskih mjera nadležna ministarstva dostavljaju koordinatoru za treći paket - potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutinu Simoviću.


Narednih dana treba da usaglase mjere koje će usvojiti Vlada, što se očekuje ove sedmice ili najkasnije naredne.

Jedna od razmatranih opcija je državna pomoć za kamate na kredite, kao i ukidanje doprinosa za novo zapošljavanje kada isteknu šestomjesečne subvencije za tu namjenu, koje su dio drugog paketa podrške.

U trećem paketu posebno će biti tretirana pomoć turističkoj privredi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.