NavMenu

Cijena novca zavisiće od njegove dostupnosti i međunarodnih dešavanja - Bankari i ekonomisti nadaju se da će MMF, SB i ECB biti "šire ruke"

Izvor: Mina Ponedjeljak, 01.06.2020. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Kolika će biti cijena novca u narednom periodu, prije svega visina kamata, zavisiće od njegove dostupnosti, ali i međunarodnih dešavanja i mjera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke (SB), Evropske centralne banke (ECB), saopštili su bankari.

Oni su Pobjedi kazali da dostupnost novca na međunarodnom nivou zavisi od proaktivnosti ključnih institucija u zemlji. Izuzetak su banke koje su dio velikih evropskih bankarskih grupacija kojima je pristup izvorima novca olakšan.

Optimizam uliva proaktivan odnos Centralne banke (CBCG) koja sa međunarodnim finansijskim institucijama razmatra mogućnost efikasnog pristupa povoljnim kreditnim linijama.

Predstavnici vlasti su optimisti - kažu da vjeruju da će međunarodne finansijske institucije zbog koronavirusa izaći sa povoljnim kreditnim uslovima.

Analitičari su oprezniji i kažu da će sve zavisiti od zemlje, odnosno njene sposobnosti da odgovori novonastalim izazovima.

Crna Gora se prije nekoliko dana zadužila 250 mil EUR uz garanciju SB vrijednu 80 mil EUR. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63%. Procjene govore da će budžetu u ovoj godini nedostajati još najmanje od 100 do 150 mil EUR, da se saniraju posljedice nastale epidemijom koronavirusa.

Iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) su kazali da je pandemija izazvana Covidom-19 uticala na sva finansijska tržišta na globalnom nivou, zbog čega je postalo teško preciznije prognozirati dugoročna kretanja cijene novca.

Ključni razlog je, kako kažu, to što na kretanje cijene novca utiče veliki broj faktora.

Prilikom analize, posebna pažnja posvećena je faktorima koji se mogu nezavisno analizirati i pratiti njihov uticaj kroz vrijeme, kakav je euribor koji je i dalje veći nego prije početka pandemije.

- Na cijenu novca utiče i pojedinačni rejting zemlje. Standard & Poor's je potvrdio crnogorsku B +/B ocjenu, ali je svoje izglede revidirao sa stabilnih na negativne, što ukazuje na činjenicu da je Crna Gora, ipak, zemlja koja nosi veći rizik premije. Zato je realno očekivati da će za takve zemlje cijena novca biti veća. Glavni razlog ove ocjene potiče od činjenice da ekonomija Crne Gore u velikom procentu zavisi direktno i indirektno od turizma - rekli su iz CKB.

Povećanje ili smanjenje kamatne stope u bankama su, kao su objasnili, pitanja koja se regulišu na tržištu i na njih utiče više faktora.

- Banke odgovorno pristupaju politikama kamatnih stopa, uz potpuno razumijevanje okruženja u kojem posluju. Ovdje, prije svega, treba imati u vidu ulogu banaka, naročito kada je oporavak privrede u pitanju, odnosno podrška banaka u pokretanju novog privrednog ciklusa. Presudni uticaj na formiranje cijene, odnosno kamatnih stopa u narednom periodu imaće dostupnost kako domaćih, tako i međunarodnih izvora finansiranja - naveli su iz CKB.

Pri tome, kao smatraju, treba imati u vidu da će značajan uticaj imati i međunarodna dešavanja i mjere koje budu donosile međunarodne finansijske institucije - MMF, SB, ECB.

U CKB-u su kazali da dostupnost novca na međunarodnom nivou zavisi od proaktivnosti ključnih institucija u zemlji.

- Zato što veličina pojedinačnih entiteta na našem tržištu ne obezbjeđuje adekvatnu pregovaračku moć kada su velike međunarodne institucije u pitanju. Izuzetak su banke koje posluju na našem tržištu, a koje su dio velikih evropskih bankarskih grupacija, kao što su CKB i Podgorička banka koje su dio OTP grupe, kojima je pristup međunarodnim izvorima novca značajno olakšan - rekli suiz CKB.

U prilog proaktivnom pristupu institucija, kako ocjenjuju u toj banci, govori i podatak da CBCG zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama razmatra mogućnosti efikasnog pristupa povoljnim kreditnim linijama za zemlje ugrožene Covidom-19, kao i linije iz Paketa solidarnosti, što ukazuje na dostupnost novca na međunarodnom tržištu.

- Smanjenjem obavezne rezerve i smanjenjem cijene povlačenja likvidnosti obavezne rezerve, CBCG je povećala dostupnost novca i na domaćem tržištu - kazali su iz te banke.

Oni su ocjenili da su aktivnosti centralnih banaka doprinijele stabilizaciji uslova.

- Aktivnosti centralnih banaka na globalnom nivou, posebno najave ECB o kupovini sredstava u velikom obimu pomoglo je stabilizaciji uslova na tržištima. Samim tim je omogućena i veća dostupnost novca na međunarodnom tržištu - ocijenili su iz CKB.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predrag Sekulić je na pitanje kakva će biti cijena novca u narednom period odgovorio sa mnogo više optimizma.

- Vjerujem da će međunarodne finansijske institucije izaći sa dodatnim paketima finansijske pomoći, kreditima po povoljnijim uslovima - duži grejs period i niže kamatne stope. Mislim da će doći i do dodatnog otpisivanja ranijih dugovanja, posebno prezaduženim državama koje nijesu u stanju da otplaćuju obaveze - kazao je Sekulić.

On je rekao da ne treba zaboraviti da će i ECB izaći sa posebnim finansijskim paketima za države Evropke unije (EU).

- Takođe, američka centralna banka, Federalne rezerve (FED) će, to je urađeno i tokom ekonomske krize 2008. i 2010. godine, finansijski pomoći privredi da preživi sadašnju krizu - smatra Sekulić.

On je kazao da su bankari ključna adresa za pitanje hoće li kamatne stope biti niže, ali neke stvari je teško objasniti.

- Godinama imamo slična pitanja vezano za privredu i za građane i slične odgovore - kamate će biti niže. Ali i dalje su krediti veoma nepovoljni. Teško je objasniti zašto je novac u Crnoj Gori skuplji nego u nekim drugim državama gdje te iste banke posluju - rekao je Sekulić.

Ekonomski analitičar i fakultetski profesor, Vasilije Kostić, kazao je da ne treba zaboraviti da oni koji plasiraju novac to dominantno čine iz profitnih razloga, kako god da se deklarišu.

- Koronavirus je ozbiljno zaprijetio svjetskoj ekonomiji i tako donio ogromnu neizvjesnost, a sa njom i veliku nestabilnost u ekonomskim sistemima širom svijeta. Kada je neizvjesnost dominantna karakteristika eksternog okruženja, onda se i zakonitosti funkcionisanja ekonomskih sistema iz osnova mijenjaju - kazao je Kostić.


Prema njegovim riječima, standardni, predvidivi obrasci funkcionisanja više ne važe pa se ne mogu ni očekivati standardna predviđanja.

- Mi, međutim, nastavljamo da novu stvarnost tumačimo obrascima starog mišljenja i na taj način činimo stratešku grešku u promišljanju, promijenjene okolnosti tumačimo na nepromijenjen način. Međutim, teorija kompleksnosti je znatno adekvatniji misaoni okvir, koncept koji sugeriše da u okolnostima kompleksnosti, kakav je savremeni svijet, mala promjena, mali činilac može pokrenuti ogromne promjene. takozvani efekat leptira. To je pokazao i koronavirus - istakao je Kostić.

On je kazao da bi standardno objašnjenje bilo da je pandemija nanijela obilnu štetu svjetskoj ekonomiji, i da će vlade pokrenuti ozbiljna monetarna popuštanja i ulivanja novca u svoje ekonomije kako bi posrnulu privredu podigli na noge, kroz sniženje kamatnih stopa i obilje novca.

- U takvom scenariju logično je očekivati da će cijene padati, odnosno da će kamatne stope biti niže, a da će dostupnost novca biti veća. U ovom objašnjenju, odnosno predviđanju nema kompleksnosti. Ipak, da li će tako biti ili je više vjerovatan drugačiji scenario? Ukoliko činjenicu o ulivanju velikih finansijskih iznosa u svjetske privrede uzmemo za gotovu stvar, da li će to značiti i poboljšanje uslova kreditiranja zemalja kao što smo mi, postavlja se pitanje - naveo je Kostić.

Za one koji plasiraju novac sigurnost kapitala je od ključnog značaja.

- A najveći neprijatelj sigurnosti uopšte jeste neizvjesnost koja je ključna karakteristika novonastale situacije vezane sa koronavirusom. Iz ove perspektive nam se čini da je realnija opcija, bez obzira na obilje novčane ponude, da će se uslovi pogoršati za kapacitetom male ekonomije, koje dodatno imaju negativne makroekonomske parametre, visoku zaduženost i spoljnotrgovinsku zavisnost jer je neizvjesnost u pogledu kreditne sposobnosti kod njih kreirana koronom najprisutnija - ocijenio je Kostić.

Uz to, kako je dodao, ozbiljnoga uticaja ima i opšta društveno-ekonomska i socijalna sposobnost države kao i njena politička stabilnost.

On je objasnio da su očekivanja za budućnost vezana za svaku zemlju ponaosob u pogledu njene sposobnosti da odgovori novonastalim izazovima.

- U kratkom roku uslovi kreditiranja dobrim dijelom zavisiće od dešavanja u razvijenim ekonomijama i na koji način će to uticati na nas male zemlje. U narednom, kratkoročnom periodu postoji veća vjerovatnoća da se uslovi finansiranja za male ekonomije ipak pogoršaju, ali ne radikalno - kazao je Kostić.

Kako vrijeme bude odmicalo, kako je naveo, pod uslovom da stvari sa pandemijom budu pozitivne, vjeruje u ublažavanje tih uslova, odnosno u snižavanje cijene novca.

Za velike ekonomije će, kako je dodao, biti potpuno drugačija situacija jer oporavak zavisi od njih, a investicione aktivnosti se teško pokreću u doba neizvjesnosti.

- Situacija neće biti stabilna dok god se ne otkrije vakcina i u suštini će od toga i zavisiti - zaključo je Kostić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.