NavMenu

Novi trend, vino sa aromom hmelja

Izvor: Vino & fino Ponedjeljak, 01.06.2020. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Markus Spiske/Unsplash)
Piva koja podsjećaju na vina već dugo su sa nama. Evolucija kraft piva dovela je do velike složenosti aromatskih izraza ovog nekada vrlo prostog pića, ali vina koja imaju karakteristike piva? Magazin VinePair navodi da pojedini inovativni vinari dodaju hmelj u vino, stvarajući veoma zanimljive i hrabre arome.

- Vidim to kao dodatak osnovnoj aromatici - govori Džo Krakijev, vlasnik vinarije Michigan Wine Company koja je nedavno lansirala bijelo vino sa dodatkom hmelja.

- Hmelj pojačava utisak o vinu. On govori: "Hej, ovo što piješ je vrlo zanimljivo" - govori Krakijev.

Vino o kome Krakijev govori napravljeno je od savremene francuske sorte sejval blan. Na kraju fermentacije, u vino je dodat hmelj sorte citra, koji je nakon dvije nedelje podario vinu aromu koja se, kaže vlasnik vinarije, jako dobro slaže sa ovom sortom.

- Sejval blan ima dosta začina u sebi. Nije neutralna sorta i ima jako jedinstvene karakteristike - govori vinar i objašnjava da cilj ove intervencije nije mijenjanje ukusa vina - to bi se postiglo dodavanjem hmelja na višoj temperaturi vina - već dodavanje arome.

U vinariji Renegade Urban Winery u Londonu, vinar Vorvik Smit ovih dana finalizira pripreme na lansiranju novog vina sa dodatkom hmelja, nakon uspjeha pjenušavca Bethnal Bubbles lansiranog 2017. godine. To vino pravljeno je, takođe, od sejval blana, a sada je na redu autohtona britanska sorta.

- Ponovo smo uspjeli, ali ovoga puta koristeći sortu solaris, koja ima znatno više arome od sejval blana - govori Smit, koji navodi da je inspiraciju dobio tokom posjete vinariji The Infinite Monkey Theorem u Koloradu.

- Oni imaju sovinjon blan od grožđa iz Kalifornije kome je dodat hmelj. To je bio moj prvi susret sa ovim vinom. kaže Smit, koji kod svojih vina ne štedi hmelj. Aromatična biljka odležava u vinu deset dana, i to u razmjeri od osam grama na litar vina, što je otprilike ista količina koja se koristi za vrlo hmeljnja IPA piva.

- Radili smo sve razmjere dok nismo otkrili ovu. I to se dogodilo prije nego što sam otkrio koliko je skupo to što radimo - kaže Smit, aludirajući na činjenicu da prestižne sorte hmelja imaju dosta visoku cijenu.

Smit kaže da je cilj ovih eksperimenata uvođenje dodatne živosti u svijet vina.

- Kada pogledate svijet kraft piva i nivo eksperimentalnog duha koji u njemu vlada, poželite da imate malo toga i u vinskom svijetu. Vino je jako dugo sa nama i potrebno mu je da malo živne - govori vinar.

Potvrda teze o "nestašnosti" proizvođača piva koji se ne libe da prave vrlo hrabre eksperimente jeste i potez čuvene nomadske pivare Mikkeller (nemaju stalno sjedište već prave piva u saradnji sa drugim odabranim kućama, među kojima je i naš Kabinet). Ova kuća je, zajedno sa mozelskom vinarijom Weingut Meierer lansirala Wine Geek Riesling 2017, opisan kao "izvanredan, sofisticiran i jako aromatičan". Tajna rizlinga - odležavanje na hmelju sorte "eukanot".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.