Izvor: Mina | Ponedjeljak, 01.06.2020.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro se očekuje novi tender za gradnju žičare od Kotora do Lovćena - Uz prihod od 3,2 mil EUR projekat bi se isplatio za 5 godina

(Foto: superjoseph/shutterstock)
Vlada je donijela novi Koncesioni akt za žičaru Kotor-Lovćen, u kome se navodi da je realizacija tog projekta na bazi tridesetogodišnje koncesije, vrijednog 18 mil EUR, ekonomski opravdana.

Za izgradnju žičare, ranije su interesovanje pokazivali Novi Volvox, Zetagradnja ali i čuvena italijanska kompanija Leitner, ali nijedna od njih nije poslala konkretnu ponudu, prenose Dnevne novine.

Donošenje dopunjenog Koncesionog akta je znak da će Vlada ubrzo raspisati novi tender za gradnju žičare, iako nekoliko postupaka u protekloj deceniji nije uspjelo.

Vlada je kao obavezan i eliminatorni uslov na novom tenderu navela iskustvo u izgradnji i opremanju sistema žičare. Učesnik na tenderu ili član konzorcijuma, mora imati iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet kalendarskih godina.

A kao dopunski uslov, koji nije eliminatoran, već donosi bodove na tenderu je da učesnik na ima iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u posljednjih pet kalendarskih godina, gdje su minimalni troškovi izgradnje 20 mil EUR.

U obimnom Koncesionom aktu napisanom na 200 strana, a objavljenom krajem maja, Vlada se uzda u kruzer turiste da će biti sigurni putnici te panoramske žičare. U dokumentu se navodi da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615,2 hiljade putnika. Ukupan broj jahti u Luci Kotor za taj period je iznosio 3,9 hiljada, a na jahtama je registrovano 22,5 hiljada putnika.

Dodatno, dubrovačko područje je imalo oko dva miliona turista, od čega je oko 250.000 posjetilo Kotor.

- Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da slijedi rast turizma u Crnoj Gori - navodi se u dokumentu.

Autori Koncesionog akta predviđaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170,3 hiljade i 222,6 hiljada za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 mil EUR. Računica je izvedena tako da povratna karta košta 20 EUR za strane turiste, dok bi za domaće turiste iznosila 15 EUR.

Ako je minimalna investicija u žičaru 18 mil EUR, a minimalni godišnji prihod 3,2 miliona EUR, onda bi se projekat isplatio za manje od pet godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.