Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.06.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro više od 500 novih dvotočkaša na ulicama Podgorice - Glavni grad dobija biciklističke koridore na Zabjelu i u Ulici slobode

(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Glavni grad Podgorica nedavno je raspisao konkurs za dodjelu trećeg ciklusa subvencija kroz porojekat "Podgorica na dva točka". Inicijalno je planirano da se za ove namjene izdvoje sredstva u iznosu 20.000 EUR, kojima bi se građanima omogućilo da pod povoljnim uslovima kupe oko 50 električnih trotineta i oko 100 bicikala. Međutim, interesovanje građana je prevazišlo sva očekivanja, pa će Glavni grad kroz treći ciklus finansirati kupovinu više od 500 novih dvotočkaša, odnosno subvenciju će dobiti svi oni sugrađani koji su ispunili uslove propisane konkursom i predali traženu dokumentaciju u određenom roku.

O značaju projekta, ali i o planovima Glavnog grada na polju unapjeđenja biciklističke infrastrukture na teritoriji Podgorice, ekskluzivno je u svom gostovanju na TVCG u emisiji Hronika Podgorice, govorio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, saopšteno je iz PG Biroa.

- Nedavno smo pokrenuli treći ciklus realizacije projekta "Podgorica na dva točka". U prethodna dva smo podijelili skoro 250 bicikala, ovog puta smo računali da će nam biti dovoljna sredstva u iznosu 20.000 EUR, što bi bilo dovoljno za kupovinu 100 bicikala i 50 električnih trotineta. Ispostavilo se, na kraju, da će nam trebati ako želimo svim ispravnim aplikantima da izađemo u susret, a ja sada ekskluzivno kažem da hoćemo, preko 60.000 EUR. To je novac koji će obezbijediti Glavni grad i zahvaljujući tome preko 100 sugrađana će ostvariti pravo na kupovinu električnih trotineta pod povoljnim uslovima i isti je slučaj sa preko 400 sugrađana koji će kupiti nove bicikle - rekao je Vuković.

Kako je istakao, uporedo sa tim u narednim danima bi trebalo da krene temeljna rekonstrukcija ulice 27. marta, odnosno Ilije Plamenca, koja je najvažnija saobraćajnica na Zabjelu.

- U sklopu te rekonstrukcije taj dio grada i cijela Podgorica će poslije duže vremena dobiti novi biciklistički koridor, a ja želim da najavim još jednu novinu u tom smislu i ako sve bude kako treba, odnosno ako dobijemo zeleno svijetlo od naših kolega iz Sekretarijata za saobraćaj da će to biti slučaj i u samom centru grada, jer planiramo da jednu traku u Ulici slobode potpuno oslobodimo od automobilskog saobraćaja, da je rezervišemo za bicikliste i na taj način dobijemo još jedan novi biciklistički koridor od Gorice prema Zabjelu - zaključio je gradonačelnik Vuković.

Iz PG Biroa podsježaju da Glavni grad ozbiljno radi na promociji alternativnih vidova saobraćaja i zaštiti životne sredine, i da su pokrenuli brojne inicijative i ovo je jedna od njih.

- Stanje je danas znatno bolje u odnosu na prethodni period, posebno na planu infrastrukture, ali tu smo zato što može još bolje i što moramo zajedno raditi. "Podgorica na dva točka" pokrenuta je kao pilot projekat, ali kada je od strane građana dočekan sa entuzijazom i zadovoljstvom, odlučili smo da je neophodno nastaviti ga, kako bi što veći broj naših sugrađana dobio šansu da kupi biciklo po povoljnim uslovima i uz podršku Glavnog grada - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.