NavMenu

Bez taksi za korišćenje javnih površina u Plužinama - Odbornici odlučuju o mjerama podrške

Izvor: Mina Nedjelja, 31.05.2020. 16:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Plužine, čiji je ovogodišnji budžet planiran na 4,3 mil EUR, namjerava da izdvoji oko 100 hiljada EUR za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na tom području, o čemu će se odbornici izjasniti 1. juna na sjednici lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Plužine, Mijuško Bajagić, rekao je agenciji Mina-business da namjeravaju da sredstva do 40 hiljada EUR opredijele za pomoć mještanima kojima je to neophodno, dok bi tekuće budžetske rezerve bile umanjene za oko 50 hiljada na ime oslobađanja plaćanja lokalnih administrativnih komunalnih taksi za preduzetništvo, poljoprivredu, ugostiteljstvo, subvencije i druge brojne namjene do kraja godine.

- Predložio sam mjere shodno zaključcima Vlade i preporukama i mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kako bi se pomoglo najugroženijima i djelatnostima čiji rad nije bio moguć u vrijeme pandemije - rekao je Bajagić.

Jednokratna novčana pomoć od po 50 EUR, kako je precizirao, biće isplaćena korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi po pribavljenom spisku, penzionerima čija su primanja niža od 200 EUR i nezaposlenima sa evidencije Biroa rada u Plužinama, koji su aktivno prijavljeni.

- Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 EUR dobiće korisnici socijalne pomoći na osnovu podnesenih zahtjeva - naveo je Bajagić.

Govoreći o planiranoj pomoći, on je kazao i da se takse do kraja godine neće plaćati za postavljanje zatvorene i ljetnje bašte uz ugostiteljski objekat u njegovoj funkciji, korišćenje prostora na javnoj površini za kiosk i drugi zatvoreni privremeni objekat, kao i za postavljanje ostalih privremenih objekata.

Programom predloženih mjera odlaže se plaćanje poreskih obaveza prireza porezu na dohodak građana, za obveznike registrovane u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva do kraja godine, a neće se pokretati ni postupak prinudne naplate za dospjele obaveze poreza na nepokretnosti za građane i preduzeća koja se bave tim djelatnostima.

- Opština Plužine će registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva refundirati zakupnine za poslovne prostore za period od marta do jula, po dostavljenim zahtjevima, a Komunalno preduzeće subvencionisaće svoje usluge za korisnike socijalnih primanja i penzija nižih od 200 EUR, po zaduženjima za mart, april i maj uz podnešen zahtjev za oslobađanje- precizirao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, subvencionisaće se komunalne usluge korisnicima registrovanim za obavljanje djelatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva za mart, april i maj u visini od 100 odsto zaduženja, a za period od juna do kraja godine u visini od 50%, uz podnesen zahtjev i dokaz o registraciji.

Opština bi trebalo da odobri i subvencije Lovačkoj organizaciji (ULR) Bajo Pivljanin u Plužinama u iznosu od deset hiljada EUR.

- Lokalna uprava neće naplaćivati porez na nepokretnosti na seoskom području za ovu godinu, jer nam je jedan od ciljeva da podstaknemo razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj u cjelini kroz podsticajne mjere na lokalnom nivou -objasnio je Bajagić.

Na dnevnom redu plužinske Skupštine biće oko 30 tačaka koje se odnose na funkcionisanje lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća, strateški plan razvoja, izvještaj o radu predjsednika Opštine, informacije o stanju u poljoprivredi, vodosnabdijevanju, zaštiti i eksploataciji šuma, kao i upravljanju Nacionalnim parkom Durmitor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.