NavMenu

Rusija liberalizuje uvoz genetski modifikovane soje

Izvor: Agrosmart Nedjelja, 31.05.2020. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Eaks 1979/shutterstock.com)Ilustracija
Rusko Ministarstvo poljoprivrede neće će se vraćati restriktivnim mjerama kontrole soje koja se uvozi za proizvodnu hrane za životinje. Ovo je precizirano dekretom Vlade koji je usvojen 16. aprila, a kojim se iz strogih kontrola izuzimaju sojino brašno i soja.

Na ovu odluku odmah su reagovali čelnici pojedinih ruskih oblasti koji su zatražili da se ne smanjuju ograničenja za uvoz GMO, prenosi sajt All about feed.

Smatra se, naime, da je obavezna registracija koja je primjenjivana bila neprobojna barijera za uvoz GM soje u Rusiju.

Upućeni kažu da će uklanjanje barijere obavezne registracije otvoriti put velikim američkim korporacijama koje kontrolišu proizvodnju soje u Latinskoj Americi i Evropi. Postoji bojazan da bi zbog velike proizvodnje soje veći dio ne samo GM, nego i obične, mogao završiti na ruskom tržištu čime bi se ugrozili domaći proizvođači.

To bi, kako upozoravaju, ugrozilo nacionalnu bezbjednost hrane
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.