NavMenu

Poslanik u Evropskom parlamentu poručuje: Crna Gora i Hrvatska da se otvore za strane turiste

Izvor: eKapija Subota, 30.05.2020. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)
Crna Gora i Hrvatska će morati da se prilagode novim obrascima putovanja, a važno je i da otvore vrata stranim turistima, uz maksimalne mjere opreza i najviši nivo sigurnosti, saopštio je hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu, Valter Flego.

- Jasno je da sigurnost destinacije ostaje broj jedan za strane goste, pa će tako ovog ljeta kriterijum atraktivnosti destinacije biti isključivo turizam - rekao je Flego Vikend novinama.

On je kazao da je, na sastanku evropskih ministara turizma u aprilu, jedan od predloga za brže i sigurnije putovanje bio oblikovanje zajedničkog sertifikata o sigurnosti u turizmu, odnosno COVID-19 pasoša.

- Riječ je o dokumentu koji bi sadržavao podatke o zdravstvenom stanju vlasnika i omogućio mu putovanje u EU i zemlje Šengenske zone. Međutim, ideja do sada nije realizovana, a s obzirom na to da turizam nije u nadležnosti EU, sumnjam da će do toga doći - naveo je Flego.

On je podsjetio na najavu Evropske komisije (EK) o izradi takozvane digitalne interaktivne karte EU, koja bi se ažurirala na dnevnoj bazi i sadržavala sve epidemiološke informacije država članica.

- Tako bismo u svakom trenutku mogli sigurno da procijenimo može li se krenuti na godišnji odmor u željenu destinaciju. Ipak, iako zvuči kao sjajna ideja, to je i dalje samo preporuka državama članicama. Svaka članica je svjesna da je konačna odluka na njoj, i po pitanju granica, i po pitanju cirkulisanja njenih građana van matične zemlje - saopštio je Flego.

On smatra da bi operatori turističkih usluga, ukoliko žele da izvuku maksimalnu dobit, trebalo da prilagode ponudu potražnji na tržištu. Veliku ulogu će, prema njegovim riječima, imati sigurnost destinacije, a onda i atraktivnost ponude.

- Iako to nužno ne podrazumijeva isključivo smanjivanje cijena, potrebno je osigurati neki oblik dodane vrijednosti. U svakom slučaju, preostaje nam da se nadamo boljem zdravstvenom raspletu i jednoj drukčijoj turističkoj sezoni - naveo je Flego.

On smatra da će gubici u turizmu ove godine biti veliki, ali da se još ne zna koliki.


- Jasno da će sezona biti skroz drukčija od onoga na što smo navikli posljednjih godina. Neće to biti peškir do peškira, niti će se obarati rekordi broja gostiju i noćenja, ali vjerujem da će popunjenost turističkih kapaciteta u julu i avgustu biti dobra - kazao je Flego.

On je saopštio da se evropska turistička poduzeća suočavaju sa akutnom krizom likvidnosti zbog ogromnih gubitaka prihoda.

- Situacija je daleko od sjajne, a to što turizam nikada nije bio u nadležnosti, ni u fokusu EU, sigurno ne pomaže. Međutim, ovakva krizna situacija mijenja ustaljene obrasce djelovanja, pa je tako EK uvidjela hitnu potrebu da se to promijeni - rekao je Flego.

On je dodao da je turizam, doduše zakašnjelo, već mjesecima i te kako u fokusu EU.

- Novi predlog Višegodišnjeg finansijskog okvira, od naredne do 2027. godine, ne sadrži posebnu stavku za turizam, nego će se mjere implementirati kroz razne evropske programe. Međutim, pregovori oko novog pedloga budžeta tek kreću, pa očekujem konkretnija sredstva u budžetu za turizam - kazao je Flego.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.