NavMenu

Britanija i SAD osnivaju anti-kinesku koaliciju D-10 - Tehnološki razvoj bez Kine i kompanije Huawei

Izvor: seebiz.eu Subota, 30.05.2020. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom Samita G7 sledećeg mjeseca, na stolu bi trebalo da se nađe i predlog o osnivanju grupe D-10 kojoj bi osnovni cilj bio budući tehnološki razvoj bez kineske tehnologije.

Ideju je, navodno, predložila Velika Britranija u saradnji sa SAD, koje žele maksimalno da umanje uticaj kineskog Huawei u razvoju 5G tehnologije u "zapadnom svijetu". Ideja je da se članicama G7 (SAD, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka, Francuska) pridruži Australija, Južna Koreja i Indija, kako bi ujedinjeni tražili tehnološke alternative kineskoj tehnologiji i Huawei u budućem telekomunikacionom i tehnološkom razvoju, naročito u razvoju 5G tehnologije

Britanska Vlada je nedavno odlučila da postepeno eliminiše kineski Huawei iz izgradnje 5G mreže u Britaniji do 2023. godine, a prema osnovnim smjernicama D-10, deset zemalja bi navodno zajednički usmjeravale svoje investicije u ne-kineske alternative u izgradnji 5G mreže, zbog čega bi se grupa mogla smatrati i "anti-kineskom" koalicijom.

Trenutno su jedine ozbiljne alternative Huawei, u izgradnji 5G infrastrukture, finska Nokia i švedski Ericsson. Portparol Džonsonove vlade je napomenuo da su trenutno u potrazi za novim kompanijama kako bi mogli da naprave diverzifikaciju u izgradnji telekomunikacione mreže, kao i da na tu temu razgovaraju sa svojim saveznicima, naročito SAD.

Dok se očekuje potvrda osnivanja grupe D-10, pojedine zemlje sasvim sigurno neće biti toliko odlučne u učestvovanju u ovakvim i sličnim anti-kineskim inicijativama. Južnokorejska Vlada već sada procjenjuje da se zemlja zbog trgovinskog rata SAD i Kine našla u poziciji "između čekića i nakovnja".

- Radimo detaljne analize uticaja sve veće napetosti u međunarodnoj zajednici na korejsku ekonomiju - naveo je Mun Čung-in, savjetnik predsjednika Muna i dodao:

- SAD i Kina gotovo sigurno idu u smjeru novog Hladnog rata, a pritisak na Koreju dolazi s obje strane. Južna Koreja je američki saveznik, ali takođe održava strateško partnerstvo s Kinom, pa su nam obje zemlje važne. Moramo da tražimo razumna rješenja i oprezno balansiramo u međunarodnoj politici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.