NavMenu

Američka investiciona banka Goldman Sachs savjetuje klijente da ne ulažu u bitkoin

Izvor: seebiz.eu Subota, 30.05.2020. 10:46
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Američka investiciona banka Goldman Sachs u izvještaju klijentima je navela kako nema namjeru da investira u kriptovalute poput bitkoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi uticaja koje je panedmija korona virusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitkoinu i ostalim virtuelnim valutama.

- Kriptovalute uključujući i bitkoin ne mogu se smatrati klasom imovine - kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldmana detaljno su naveli razlog zbog kojih se krpitovalute ne mogu smatrati imovinom. Između ostalog, one ne generišu novčani tok kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

- Vjerujemo da sigurnost koja primarno zavisi od toga je li neko spreman da plati višu cijenu za krpitovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente - pišu u Goldmanu.

Goldman je uporedio nevjerovatan rast bitkoina sa kraja 2017. – kada je porastao blizu 20.000 dolara – sa holandskom "manijom tulipana" iz 17. vijeka, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u istoriji. Slična su poređenja prethodno napravili rukovodioci banaka – ponajviše J.P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitkoin nazvao "prevarom" koja će na kraju "eksplodirati".

Goldman je oborio ideju da je bitkoin "oskudni resurs", primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica – bitcoin cash i bitcoin SV – "vilice". To znači da su novi novčići stvoreni iz promena u protokolu bitkoin mreže.

Investitori u bitkoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njenu vrijednost i čini je potencijalnom "zaštitom" od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute takođe nazvala "vodičem za nezakonite aktivnosti", ističući njihovu upotrebu u lažnim shemama i pranju novca.

Ipak, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnim u finansijskom svijetu.

- Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachs, Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute - rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, kompanije za rizični kapital usmjerene na kriptovalute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, "JPM Coin", za isplate.

- Iako je volatilnost visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već deceniju, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je rizikovao da će njegovi investitori propustiti jedan od najefikasnijih klasa imovine u poslednjih 100 godina, bez obzira na poslednjih 10 godina - zaključuje Hodgson.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.