Izvor: Mina | Petak, 29.05.2020.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvještaj Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu - Potrebna bolja saradnja Parka prirode Piva sa Upravom za šume

Ilustracija
Ilustracija
Predstavnici Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu konstatovali su da je u parku prirode Piva bilo nepoštovanja propisa zaštite prirode i da nije postojala dovoljna transparentnost kod preduzimanja određenih radnji u zaštićenom prirodnom dobru.

Na sjednici koordinacionog tima, koja je tim povodom, održana u Crkvičkom polju u područnoj jedinici Plužine razgovarano je o spornim pitanjima u vezi sa upravljanjem tim zaštićenim područjem i odnosu preduzeća Park prirode Piva sa područnom jedinicom Uprave za šume.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Ministarstva poljorivrede i ruralnog razvoja, prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Green home i Parka prirode.

Na sastanku su razmotreni navedeni problemi i dogovoreno da se sva buduća sporna pitanja rješavaju na partnerski način, te da se moraju strogo poštovati pravila zaštite životne sredine, a sve u funkciji promocije tog prirodnog dobra i njegove valorizacije.

- Uslov za kvalitetniju zaštitu tog prostora je međusobna i koordinisana razmjena informacija i saradnja između ta dva subjekta - dodaje se u saopštenju.

Takođe, na sjednici koordinacionog tima, kao međuresorskog tijela u čijem sastavu su predstavnici svih nadležnih institucija, razmotrene su i ostale aktuelne teme.

Povodom problema sa kojima se suočavaju službe zaštite u područnim jedinicama Andrijevica i Berane, gdje je posljednjih dana konstatovan u više navrata atak na odgovorne ljude u Upravi za šume i njihovu imovinu, pozvani su nadležni organi da što prije rasvijetle te slučajeve.

Kordinacioni tim upoznat je i sa informacijom da je u prethodnom periodu Uprava policije ponijela krivičnu prijavu protiv tri odgovorna službenika Uprave za šume u Rožajama.

Na sastanku je predstavljen i izvještaj Poreske uprave, a koji se, prevashodno, odnosio na naplatu koncesionih naknada. Konstatovano je da je naplata i pored postojeće situacije izazvane pandemijom Covid-19 na zadovoljavajućem nivou.

Na sastanku je analizirana situacija u vezi sa zaštitom šuma na području Kolašina, uz konstataciju da je stanje sada znatno bolje nego u prethodnom periodu.

- Međutim, ocjenjeno je zabrinjavajućim to što se još ne rješavaju sporna postupanja iz prethodnog perioda u vezi sa tri gazdinske jedinice u kojima su u novim programima gazdovanja uočene smanjene drvne zapremine u odnosu na prethodni period - dodaje se u saopštenju.

U tom pravcu Koordinacioni tim je u više navrata insistirao da se ubrza procesiuranje slučajeva u kojima je evidentirana sječa bez planske dokumentacije, višestruki premašaj etata, odnosno drvne mase predviđene za sječu, i zloupotrebe zbog davanja prava privatnim licima, kao i drugih nepravilnosti.

Članovi tima su razgovarali i o posljedicama koje je izazvao nedavni požar u Rožajama. Na sastanku je saopšteno da se očekuje da će, shodno smjerinicama koje je Koordinacioni tim dao PJ Rožaje, u najskorijem roku biti završena procjena štete i izvještaj dostavljen Upravi za šume, kako bi se što prije napravili planovi sanacije opožarenih površina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE