Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 29.05.2020.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HEP priprema gradnju vjetroelektrane Zelovo snage 30 MW

Ilustracija
Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi vjetroelektranu Zelovo, snage do 30 MW, na području Splitsko-dalmatinske županije, na obroncima planine Svilaja.

HEP je prije dvije nedelje pustio u probni rad svoju prvu vjetroelektranu Korlat, ali Zelovo bi bio njegov prvi samostalno razvijeni projekat za korišćenje energije vjetra, s obzirom da je projekat Korlat kupljen u poodmakloj fazi razvoja, piše Vladimir Spasić u tekstu za Balkan Green Energy News.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za vjetropark Zelovo pripremljena je studija o uticaju na životnu sredinu, i očekuje se određivanje datuma početka javne rasprave o ovom dokumentu.

Vjetroelektrana bi trebalo da ima pet vjetroagregata i instalisanu snagu do 30 MW. Visina vjetroagregata je 135 metara, ukupna visina 170 metara, dok je prečnik rotora 170 metara.

Lokacija na kojoj je planirana se nalazi na teritoriji grada Sinja, u opštinama Muć i Hrvace, na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja.

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura, navodi se u informaciji o zahtjevu HEP-Proizvodnje za sprovođenje postupka procjene uticaja na životnu sredinu, koju je sredinom maja objavilo Ministarstvo.

HEP je pokrenuo sličnu proceduru i za dvije solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW.

Kako su ranije prenijeli lokalni mediji, osim vjetroelektrane Zelovo, HEP priprema i projekte Jelenje, Bradarića kosa i Lišane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.