Izvor: eKapija | Petak, 29.05.2020.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Herceg Novi te zove - Grad od skalina, sunca i mimoze tradicionalno okrenut turistima iz Srbije i BiH

(Foto: TO Herceg Novi)
Turistička organizacija Herceg Novog pokrenula je prije dva dana regionalnu kampanju #hercegnovitezove namijenjenu prije svega gostima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Uprkos dešavanjima u regionu i odluci Vlade Crne Gore da u prvoj sedmici juna ne otvori granice za građane Srbije, iz grada od skalina, sunca i mimoze poručuju da su u Herceg Novi svi više nego dobrodošli.

- Kampanja #hercegnovitezove ima za cilj isticanje važnosti i blagonaklonosti destinacije ka turistima sa teritorije Srbije i BiH. Uprkos sve većoj popularnosti Herceg Novog na zapadnim inicijativnim turističkim tržištima, ovom kampanjom želimo da naglasimo da tradicija, navike i prijateljski odnosi koje grad Herceg Novi gaji prema gostima iz regiona, nisu zaboravljeni, te da su oni uklesani u sam identitet grada kao turističke destinacije - kaže za eKapiju Dalibor Vuković iz TO Herceg Novi.

U okviru kampanje TOHN poklanja besplatne aranžmane za ljetovanje u prvoj polovini jula, a da je Herceg Novi omiljena destinacija turistima iz regiona pokazuje i podatak da je u samo prvih 20 sati kampanje, sajt hercegnovitezove.com imao više od 25.000 posjeta, dok se za besplatno ljetovanje prijavilo oko 11.000 gostiju.

- Pored izvanrednog odjeka u regionu, jako smo zadovoljni činjenicom da su kampanju podržali I brojni gradski hotelijeri i doprinjeli masovnosti same kampanje. Ovom prilikom pozivamo sve one koji vole Herceg Novi, kao i one koji žele prvi put da nas posjete da se prijave za besplatno ljetovanje na sajtu hercegnovitezove.com. Izvlačenje će biti 6. juna - kaže nam Vuković.

(Foto: TO Herceg Novi)
Crna Gora je prva "corona free" država u Evropi, a taj status bi, prema riječima našeg sagovornika, prvenstveno mogao imati dugoročne efekte na turizam.

- Činjenica da smo u ovom periodu dva puta zaintrigirali svijet - na početku i sad pri kraju svjetske pandemije - doprinio je tome da se veliki dio čovječanstva zainteresuje da locira Crnu Goru na mapi i da sazna nešto više o njoj. Takvi primjeri indirektnih marketinških efekata su brojni u prošlosti, sjetimo se samo fudbalske reprezentacije Islanda, čiji šokantan rezultat na evropskom prvenstvu 2012. je doprinio vrtoglavom rastu turističke posjete u narednoj godini. Kad su kratkoročni efekti u pitanju, potrebno je reagovati u pravom trenutku, jer je realno za očekivati da će se vremenom i ostale države okititi "corona free" statusom - ističe Dalibor.

Iako je pandemija koronavirusa odložila početak ljetnje turističke sezone, hercegnovski hotelijeri željno iščekuju prve goste.

- Većina hotelijera i ugostiteljskih objekata je spremna i tokom juna će spremno dočekati svoje goste. Projekcije za jul, avgust su veoma dobre, dok su sve veće naznake da ćemo imati veoma posjećen septembar i oktobar. Za sada je jedino neizvjestna prva polovina juna, ali se nadamo da će i taj period biti solidno posjećen, uglavnom individualnim posjetama - kaže sagovornik eKapije.

Tradicionalno su turisti iz Srbije, BiH i Rusije najbrojniji u Herceg Novom i čine 90% ukupne strukture gostiju. Očekuje se da tako bude i ove godine.

- Shodno epidemiološkoj situaciji u Rusiji, veći broj gostiju iz te države se očekuje u septembru i oktobru, dok se najveći broj gostiju iz Srbije i BiH se očekuje tokom jula i avgusta. Na osnovu uzorka koji je TOHN analizirala, zaključak je da su cijene smještajnih kapaciteta umanjene do 25% u odnosu na prošlogodišnje, dok privrednici koji u najvećoj mjeri posluju sa zapadnim tržištima imaju manju stopu umanjenja cijena ili su one na nivou prošlogodišnjih - kaže nam Vuković.

Ukoliko se ovog ljeta odlučite da odmor provedete u Crnoj Gori, Herceg Novi svakako ne bi trebalo da zaobiđete.

(Foto: TO Herceg Novi)
- Herceg Novi je grad koji pored prelijepe obale nudi i širok dijapazon sadržaja u svom zaleđu. Ne zaboravite da Orjen, najviša planina južnih dinarida (1894 m) posjeduje preko 80 km uređenih pješačkih staza, jedan od najmodernijih avanturističkih parkova u regionu, brojne vidikovce sa nevjerovatnim panormaskim pogledom na zaliv i još mnogo toga. Kontrast doživljaja mora i planine, koji je moguće iskusiti u samo jednom danu je "unique selling point" destinacije koji je sve popularniji, naročito među zapadnim turistima. Upravo to bogatstvo prirodnih resursa je baza dugoročne strategoje razvoja turizma, pogotovo ako se uzme u obzir da je period korone dodatno akcentovao važnost prirode za budućeg turistu - navodi naš sagovornik.

Iako je Crna Gora trenutno bez oboljelih od koronavirusa, negativni efekti pandemije odrazili su se na cjelokupnu privredu, a naročito na turizam koji čini oko 25% ukupnog BDP-a u toj zemlji.

- Prema procjenama od početka godine turistički promet je umanjen za 60%, što je značajan pad. Sa druge strane, Crna Gora je još uvjek destinacija sa visoko izraženom sezonalošću, tako da, ukoliko posjeta u intervalu jun - oktobar bude na visokom nivou, ukupan turistički promet u 2020. bi mogao biti na većem nivou nego što je prognozirano u jeku pandemije. Epidemiološka situacija u inicijativnim turističkim destinacijama i još uvijek zatvorene granice ka nekim bitnim tržištima, onemogućavaju kreiranje bilo kakvih preciznih procjena - kaže Vuković.

Vlada Crne Gore već je donijela određene mjere podrške za privredu, a najavljen je i poseban paket pomoći za turizam. Naš sagovornik smatra da je u narednom periodu važno sačuvati standard i prepoznatljivost turističkog prizvoda Crne Gore.

- Vjerujemo da je država uradila i radi ono što je u njenoj moći da pomogne turizam. Ono što je najvažnije u ovom momentu je sačuvati turistički prizvod po kojem je Crna Gora prepoznatljiva, a to je moguće samo ukoliko se glavni predstavnici turističke privrede kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, podrže na način da bez posledica mogu nastaviti svoje poslovanje, kad se za to stvore uslovi. To uglavnom podrazumijeva očuvanje standarda i prepoznatljivosti poslovanja svakog od nosioca identiteta turističkog proizvoda države - zaključuje Dalibor Vuković u razgovoru za eKapiju.

D. Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.