Izvor: Mina | Petak, 29.05.2020.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za investicije u Mojkovcu zainteresovano 15 kompanija - U planu gradnja fabrika, pogona, hotela i apartmana, tržnog centra...

Mojkovac (Foto: YouTube/screenshot)
Radeći u prethodnih nekoliko godina na unapređenju kompletne infrastrukture u Mojkovcu, stavarajući izuzetno povoljan poslovni ambijent, posebno u biznis zoni i razvijajući raspoložive resurse, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, lokalna uprava je do sada uspjela da ubijedi petanaest renomiranih kompanija i investitora da će im se i te kako isplatiti ulaganje u mojkovačku opštinu, pišu Dnevne novine.

Neki od njih će vrlo brzo početi da realizuju svoje poslovne planove.

Interesovanje je najveće za izgradnju turističkih sadržaja i otvaranje pogona u biznis zoni Babića polje.

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora kompanije Gintaš Nedžip Nađi Doruom, kao prvi siguran investitor, tražio je 10.000 kvadrata u biznis zoni za izgradnju fabrike za preradu voća. Taj projekat će vrlo brzo ući u fazu realizacije, jer je javni poziv za zakup zemljišta u biznis zoni već raspisan.

Kompanija Tara resources, koja već nekoliko godina obavlja istraživanja rudnih ležišta na Bjelasici, osnovala je sa svojim kooperantima dvije kompanije u Mojkovcu i zainteresovana je za parcelu od pet hiljada kvadrata u biznis zoni.

Hrvatska kompanija Kanaan, u regionu poznata po proizvodnji čipsa, otvorila je firmu u Mojkovcu i zainteresovana je, kao i prethodne dvije, za biznis zonu. Ove godine ta kompanija je namjeravala da na površini od 15 hektara zasije krompir i da, ukoliko kvalitet i prinosi budu zadovoljavajući, otvori pogon za njegovu preradu.

- Posao je zbog koronavirusa odložen za narednu godinu - kazali su iz Službe predsjednika Opštine.

Interkontinental grupa i kompanija Čelebić kupili su 11.000 kvadrata zemljišta za izgradnju hotela visoke kategorije i poslovnog prostora. Izdati su im urbanističko-tehnički uslovi i raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja. Radovi bi uskoro trebalo da počnu.

Urbanističko-tehničke uslove za igradnju četiri lux vile, restorana i pet luks apartmana u Podbišću, tražio je Nemanja Vidić, iz Podgorice.

Opštini se obratio i Igor Jovićević, biznismen iz Kotora. On želi da gradi mali, luksuzni hotel u Podbišću, na parceli od šest hiljada kvadrata, koju je kupio prošle godine.

U Podbišću bi, na prostoru pored Tare, predviđenom za turizam, ugostiteljstvo i rekreaciju, turističke kapacitete tražila kompanija Taraenegro. Tražila je urbanističko-tehničke uslove.

Beogradska firma Focus Strategies, zainteresovana je za otvaranje preduzeća za proizvodnju pješadijskog naoružanja.

Kompanija Franca ima želju da izgradi tržni centar na mjestu gdje se sada nalazi gradska pijaca.

Predizeće Kastellana želi parcelu u biznis zoni i već 1. juna otvara poslovnicu u Mojkovcu.

- Za parcelu u biznis zoni zainteresovana je i poznata kompanija Metalac, iz Gornjeg Milanovca, dok je izvršni direktor i suosnivač HY Credit Company Limited, zaintersovan za izgranju hotelskih i poslovnih kapaciteta na zemljištu bivšeg kombinata drvne industrije - kazali su iz Službe predsjednika.

Na pitanja Dnevnih novina, vezana za dolazak investitora u Mojkovac, iz Službe predsjednika Opštine su, na kraju, odgovorili da je prošle godine, u saradnji sa firmom Bianco, iz Danilovgrada i resornim ministarstvom, organizovan otkup mlijeka.

U Mojkovcu je, nedavno, Lovćen banka otvorila poslovnicu a u tom gradu, što je veoma značajno za privredni razvoj opštine, nalaziće se sjedište JP Skijališta Crne Gore, i to u prostorijama nekadašnjeg trgovinskog preduzeća Bojna njiva, čije renoviranje se privodi kraju.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, smatra da će skori dolazak nekoliko investitora, i veliko interesovanje brojnih kompanija, na koje se ozbiljno računa, dovesti neminovno i do povećanja zaposlenosti.

- Otvaranje novih radnih mjesta za naše ljude je i naš prvi cilj, u protivnom ništa od ovog što smo radili i radimo da animiramo investitore, ne bi za nas imalo puno smisla - rekao je Mišnić.

Posla će, kako smatra, biti. Kompanija Čelebić će, dok bude gradila hotel, obučavati njima potrebnu radnu snagu iz tog kraja, i to u svom hotelu koji imaju u Podgorici.

Prema riječima Mišnića, slično će raditi i ostale kompanije, jer im je mnogo isplativije da zaposle Mojkovčane, nego da dovode ljude sa strane.

- Uostalom, uslov za sve investitore je zapošljavanje naše radne snage, gdje god to bude moguće, odnosno na svakom radnom mjestu koje budemo mogli pokriti svojim kadrom - zaključio je Mišnić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.