Izvor: RTS | Četvrtak, 28.05.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deset jednostavnih načina da se zdravo hranite bez razmišljanja

(Foto: Image Point Fr/shutterstock.com)
Ako želite promene, najbolje je da ne nastupate radikalno, već malo po malo. Autorka knjige "Atomske navike" Džejms Klir ukazuje pomoću kojih malih promena u svom fizičkom okruženju možete da olakšate sebi i da se dugoročno držite dobrih navika.

Za mnoge ideje koje je predstavila, Klir odaje priznanje profesoru Brajanu Vansinku sa Kornel Univerziteta, koji je kroz brojne studije objasnio kako naše okruženje utiče na odluke u ishrani.

1. Koristite manje tanjire

Veći tanjiri znače veće porcije, a to znači da jedete više. Ako mislite da princip "samo ću staviti manje hrane na tanjir" djeluje isto, nije baš tako.

Kada pojedete malu porciju sa velikog tanjira, vaš um se osjeća nezadovoljno. Ista porcija će više nahraniti mozak kada je pojedete sa malog tanjira.

2. Držite vodu blizu sebe

Većina nas u toku dana bez razmišljanja srkne npr. gazirano piće ili uzme gutljaj kafe dok radi druge zadatke. Pokušajte umjesto toga ovo: stavite veliku flašu ili bokal vode (kada ste kod kuće) negdje blizu sebe i neka tu bude tokom cijelog dana.

Otkrićete da, kada vam je voda na dohvat ruke, češće ćete se odlučiti za nju i prirodno izbjegavati manje zdrave napitke. Ovaj princip je primjenljiv i kada ste u pokretu, na putovanju, u prevozu.

3. Želite da pijete manje alkohola ili gaziranih pića? Pijte iz visokih čaša


Naš mozak ima tendenciju precenjivanja vertikalnih linija. Drugim rečima, pića u izduženim, višim čašama izgledaju veće za naše oči od nižih, recimo okruglih krigli.

Pošto visina stvari čini većim za razliku od širine, zapravo ćete piti manje iz viših čaša. U stvari, obično pijemo oko 20% manje iz izdužene čaše nego iz kratke, "punačke" čaše.

4. Neka boja tanjira bude u kontrastu sa bojom hrane


Kada su boje tanjira i hrane iste, mi prirodno serviramo više zato što mozak ne razlikuje veličinu porcije od veličine tanjira. Zato su na primer tamno-zeleni ili tamno-plavi tanjiri odlični kada jedemo "svetlu" hranu kao što je pasta ili krompir - što utiče da sipamo manje.

Ali, kada je u pitanju zeleno povrće poput graška, onda ova boja tanjira nije dobar izbor - sipaćemo više. Probajte tada s crvenom.

5. Postavite zdravu hranu na vidno mjesto


Činiju sa voćem ili orašastim plodovima stavite negde blizu ulaznih vrata ili tamo gdje prolazite pri izlasku iz kuće.

Kada ste gladni ili u žurbi, vjerovatnije je da ćete zgrabiti prvu stvar koju ugledate.

6. Spakujte zdravu hranu u lijepu, plastičnu ambalažu, a nezdravu hranu zamotajte u foliju

Stara izreka "daleko od očiju, daleko od srca" potvrđuje se u ovom slučaju. Jesti nije samo fizička aktivnost već i emotivna. Naš mozak odlučuje šta da pojede na onovu onoga što vidi. Otuda i izraz "gladne oči".

Zato, ako sklonite nezdrave ili manje zdrave namirnice iz vidnog polja, ili ih upakujete u "neprivlačnu" ambalažu, kao što je folija, veća je šansa da ih nećete jesti ili barem nećete često.

7. Držite zdravu hranu u većim pakovanjima

Velike posude u kojima čuvamo hranu privlače našu pažnju i lakše ih primjetimo, a i posegnemo za sadržajem. Hrana u manjem pakovanju s druge strane može stajati mjesecima u našoj kuhinji.

Bonus savjet: ako kupujete nešto nezdravo u većim pakovanjima, "razbijte" ga u manje porcije i spakujte - time ćete sebe spriječiti da se prejedate odjednom.

8. Servirajte obrok prateći pravilo "pola tanjira"

Kada servirate obrok, popunite polovinu tanjira povrćem ili voćem (zavisno od toga šta vam je na meniju), a na drugu polovinu sipajte spremljeno jelo.

9. Koristite strategiju "spoljni prsten" kada kupujete zdravu hranu

U prevodu, ne lutajte "bočno" po radnji gledajući šta je sve u ponudi, na akciji i slično. Idite po "obodu" što je najčešće mjesto gde se nalaze povrće, voće, razne zdrave cerealije, meso.

Ako kupujete po ovom "spoljnom prstenu" vjerovatnije je da ćete kupiti samo zdrave namirnice i posljedično jesti zdravo kada dođete kući.

10. Korak je primjena!


Primjenimo neki od ovih devet principa na druge aspekte života. Ako hoćete da otežate sebi nepoželjno ponašanje, loše navike, povećajte broj koraka koji vas vodi ka tome. Konkretnije, posmatrajmo primjer sa umotavanjem nezdrave hrane u foliju.

To znači da ćete pri odluci da baš to jedete, prvo morati da vidite tu ambalažu, zatim da je odmotate ili otvorite, pogledate šta je unutra, a tek onda odlučite da li ćete to jesti.

Nasuprot navici da nezdravu hranu držite u nekoj činiji, lako dostupnoj da samo gricnete malo usput.

U slučaju trčanja, ako želite da krenete narednog jutra pripremite patike i odeću to veče, time ćete skratiti otežavajuće korake i krenuti odmah na trening.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.