Izvor: Mina | Četvrtak, 28.05.2020.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije korisno i za Srbiju - Izgradnja podmorskog kabla značajan korak u povezivanju tržišta Balkana i Zapadne Evrope

(Foto: YouTube/screenshot)
Kupovina 10% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je sa italijanskom firmom Terna realizovao projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, pokazala se i te kako isplativom, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

Iz te kompanije, na čijem je čelu Jelena Matejić, saopšteno je da se potvrdilo ono u šta su vjerovali i što su očekivali kupovinom akcija CGES-a 2015. godine.

- To je bila dobra odluka u svakom smislu - poslovnom, strateškom i finansijskom - saopšteno je iz EMS-a Dnevnim novinama.

Iz EMS-a su kazali da je projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije značajan i za Srbiju, jer je u tijesnoj međuzavisnosti sa relizacijom Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, čija prva faza podrazumijeva izgradnju prekograničnih dalekovoda između Srbije i Rumunije, kao i između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i internih dalekovoda preko teritorija Srbije i Crne Gore.

- Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, zajedno sa Transbalkanskim koridorom za prenos električne energije, čini kičmu povezivanja prenosnih sistema u regionu Balkana i Italije, i od suštinske je važnosti ne samo za operatore prenosnog sistema i ekonomije država na čijoj se teritoriji nalazi i za region u cjelini, već je i od panevropskog značaja - objasnili su u EMS-u.

Kabl, kako su dodali, omogućava izvoz energije iz obnovljivih izvora sa područja Balkana u Italiju i obrnuto, a takođe i jačanje regionalne sigurnosti napajanja, kao i privlačenje investicija u sektor proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

- Izgradnja podmorskog kabla predstavlja korak bliže povezivanju tržišta Balkana i Zapadne Evrope i kreiranju integrisanog evropskog tržišta energije. U tom smislu, Srbija i EMS kao kompanija će, s obzirom na geografski položaj imati finansijsku korist od tranzita električne energije, a takođe i koristi koje su posljedica pouzdanijeg i sigurnijeg rada prenosnog sistema - ocijenili su iz EMS-a.

Energetski kabl pušten je u rad sredinom novembra prošle godine. "Energetski most" je potpuno nevidljiv, zato što je podmorski i podzemni na svom zemaljskom dijelu, koji u dužini od 445 kilometra povezuje energetske stanice Ćepagati, u provinciji Peskara i Lastvi u Opštini Kotor, inženjerska izvrsnost inovacije i tehnologije u međunarodnim razmjerama.

Cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 mlrd EUR.

Za Crnu Goru i region, radi se o prvoj interkonekciji jednosmjerne struje, koja predstavlja doprinos učvršćivanju energetske nezavisnosti države i cjelokupnog regiona.

Crna Gora ima značajne prihode po osnovu 20% udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla. Kroz veću iskorišćenost 400 kV mreže, smanjeni su gubici u prenosu, a povećan nivo tehničke otpornosti energetskog sistema. U konačnom, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta utiču na smanjenje troškova korisnika prenosnog sistema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.