NavMenu

Kina uvodi digitalni juan iduće godine da zamijeni keš

Izvor: B92 Četvrtak, 28.05.2020. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: watcharakun/shutterstock.com)
Narodna banka Kine otkrila je planove o uvođenju digitalne valute koja bi trebalo da bude spremna za zimske olimpijske igre 2022. godine.

Do toga je došlo pošto je pandemija ubrzala prelazak sa papirnog novca na digitalni, piše Raša tudej.

Ograničene probe se već vrše u Šendženu i još nekim gradovima Kine, kazao je je guverner Centralne banke Ji Gang.

Naime, on je rekao novinarima kako kineska vlada planira da pilot-test bude na olimpijadi, mada još ne postoji zvaničan datum uvođenja.

Neimenovani član Državnog veća upućen u taj projekat rekao je za agenciju Nikei da je vlada zadovoljna rezultatima ovogodišnjih testiranja i da će valuta "biti uvedena sledeće godine".

Digitalni juan biće povezan sa smartfonom vlasnika, a transakcije će se odvijati putem aplikacije. Korisnici će moći da vrše transfer novca pipanjem telefona, nalik na razmjenu fizičkog novca između ruku. Digitalna valuta moći će da se razmijeni u drugu valutu bez banke kao posrednika.


Obim transakcija biće ograničen na osnovu provjere identiteta. Sam telefonski broj će omogućavati samo male transakcije, dok će se limit podizati dokazima identiteta ili fotografijom debitne kartice. Tako bi, na primjer, razgovor sa predstavnikom banke lično mogao u potpunosti da ukloni ograničenje.

Pogodnost je i što bi se potencijalne kriminalne aktivnosti mogle razotkriti putem istorije transakcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.