NavMenu

Opština Nikšić pomoći će privredu i građane sa oko 1,85 mil EUR - Najavljeni veliki investicioni projekti

Izvor: Mina Srijeda, 27.05.2020. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Matyas Rehak)
Opština Nikšić pomoći će privredu i građane sa oko 1,85 mil EUR, kroz program mjera koje je danas usvojio lokalni parlament.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da će zbog situacije nakon epidemije koronavirusom, prihod u gradskoj kasi biti manji za preko 3 mil EUR, računajući i sredstva koja se dobijaju iz Egalizacionog fonda, porez na dohodak fizičkih lica, prirez porezu i dio koncesija.

Ukupan prihod u budžetu će, ukoliko se računa iznos od 1,85 mil EUR namijenjenih za podršku građanima i privredi, biti manji i do pet miliona EUR.

- Sreća je što smo imali suficit budžeta i što smo u ovu godinu ušli sa većim iznosom od planiranog budžetom. U Nikšiću se intenzivno gradi i realizuje veliki broj investicionih projekata - rekao je Grbović na sjednici Skupštine.

On je, govoreći o započetim investicionim projektima, naveo rekonstrukciju prostora oko stambenog bloka kod Meandera, vrijednu oko 400.000 EUR, izgradnju parkinga kod Doma revolucije, kao i rekonstrukciju prostora na tom zdanju, po čijem okončanju nakon 44 godine konačno ukloniti ružna slika ruiniranosti centra grada.

Grbović je podsjetio i na projekte rekonstrukcije i izgradnje Doma za stare, zapadne tribine stadiona Fudbalskog kluba Sutjeske, kao i završenu dionicu od 18 kilometara puta od Trubjele do Vilusa, u vrijednosti od oko 10 mil EUR, koje je obezbijedila Uprava za saobraćaj.

- Investicionih projekata će biti i tokom godine, a počeće, nadam se i izgradnja još jednog bloka vjetrenjača od 48 megavat sati na Gvozdu. Radiće se i treća traka saobraćajnice od Danilovgrada do Nikšića - najavio je Grbović.

On je podsjetio i na rekonstrukciju puta od Cetinja preko Čeva do Nikšića, preostali dio saobraćajnice od Kusida do Nikšića, i od obilaznice do Jasenovog polja, čijim završetkom bi grad postao čvorište crnogorskih puteva.

Grbović je, govoreći o projektima u oblasti poljoprivrede, najavio planove nekih domaćih investitora o otvaranju velikih farmi rasnih krava, svinja i pogona za proizvodnju stočne hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Time će porasti broj novih radnih mjesta, jer će samo u objektima u Domu revolucije biti potreba za oko 300 radnika. Nezaposlenost smo bili sveli na 12%, ali je taj broj porastao zbog ove situacije. Žao mi je što je država promjenila Zakon za zapošljavanje mladih, jer se javljaju firme koje su zaposlile mlade ljude, da im produže angažman po istom modelu i pokušaćemo nekako da pomognemo, ako bude zakonske mogućnosti - rekao je Grbović.

Kada je riječ o privrednoj slici grada tokom i nakon epidemije, Grbović je kao pozitivan primjer naveo Željezaru Tosčelik, koja je realizovala znatno bolji plasman svojih proizvoda, zbog olakšica na tržištu bez kineskih proizvođača.

Problem i dalje predstavlja Metalac, jer je ponovo zatvoren, mada, prema riječima Grbovića, postoji interesovanje investitora za tu fabriku, a za radnike bi Vlada trebalo da obezbijedi jednokratnu pomoć.

U Nikšiću i dalje ostaje problem pasa lutalica na ulicama, što se, kako je kazao, mora zakonski riješiti.

Rukovodilac Službe predsjednika Opštine, Slobodanka Roganović, saopštila je da je najbolji pokazatelj rada lokalne uprave u prošloj godini suficit planiranog budžeta, kao i činjenica da je istovremeno Nikšić bio veliko gradilište.

- Budžet je bio planiran u iznosu od 21,9 miliona, a realizovan oko 25,89 mil EUR ili 118,2%, što pokazuje domaćinski i odgovoran odnos, kao i veliku angažovanost svih zaposlenih u lokalnoj upravi - navela je Roganović.


Sekretar Sekretarijata za privredu, razvoj i preduzetništvo u Opštini Nikšić, Sanija Fatić, predstavila je mjere koje je lokalna uprava donijela, a Skupština usvojila, da bi pomogla privredi i građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije koronavirusa.

Fatić je navela da će biti odloženo plaćanje poreza na nepokretnost za ovu godinu koji se plaća u dvije rate, prireza porezu na dohodak fizičkih lica, kao i oslobađanje plaćanja obaveza po osnovu lokalnih administrativnih i komunalnih taksi za preduzeća koja nijesu obavljala redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, na zahtjev obveznika.

Biće odloženo i plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore, sa dinamikom plaćanja u ratama, za period od 90 dana. Predviđeno je i oslobađanje plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i nekategorisanog puta, za period za koji preduzeća nijesu obavljala redovnu djelatnost.

Mjerama je predviđeno da se neće obavljati prinudna naplata lokalnih javnih prihoda za period od 15. marta do 15. juna.

Mjerama će, kako je najavila Fatić, biti obustavljeno pokretanje postupaka javnih nabavki, osim onih u funkciji zaštite zdravlja građana i obavljanja vitalnih zadataka Opštine, racionalizovanje svih vidova potrošnje i svođenje tekućih rashoda na najmanju moguću mjeru za sve potrošačke jedinice, kao i obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i radnim grupama do kraja godine.

- Sredstva tekuće budžetske rezerve koristiće se za sanaciju posljedica epidemije i socijalne situacije nastale usljed toga, a epidemije građanima i preduzećima koji će koristiti mogućnost odlaganja plaćanja obaveza, neće se obračunavati zatezna kamata za period odlaganja plaćanja - navela je Fatić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.