NavMenu

Evropska privreda dobija 750 mlrd EUR podrške

Izvor: Beta Srijeda, 27.05.2020. 13:42
Komentari
Podeli
Evropska komisija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Evropska komisija
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas plan pomoći od 750 mlrd EUR za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa. Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja "evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom", prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Djentiloni na Twitteru.

Od tog novca, 500 mlrd EUR trebalo bi da bude podijeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori. Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU do sada.

- Mi potencijalno vidimo radikalnu promjenu u evropskoj makroekonomskoj politici. Ovo stvara važan presedan - prokomentarisao je kopredsednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamber.

Njemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promjenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 mlrd EUR putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Međutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocjenjuje France-Presse i podsjeća da one nisu uspjele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 mlrd EUR za period 2021-2027.

Plan Ursule Fon der Lajen biće spoj dvije opcije, a ne preslikani francusko-njemački predlog koji su prošle nedelje izneli Angela Merkel i Emanuel Makron, rekao je jedan evropski izvor.

Ostaje da se finaliziraju detalji o visini tog fonda i uslovima za njegovo korišćenje.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rješenje da već na jesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.