NavMenu

U martu 66,3% manje turista nego u istom periodu lane - Najviše gostiju iz Srbije

Izvor: Mina Srijeda, 27.05.2020. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je u martu zabilježen značajan pad dolazaka i noćenja turista zbog pandemije koronavirusa, dok ih u aprilu, usljed uvođenja privremenih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa, nije bilo, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je u Crnoj Gori u martu u kolektivnom smještaju boravilo 18.930 turista, 66,3% manje nego u istom periodu prošle godine.

- Broj ostvarenih noćenja od 39.730, manji je 59,7% nego u istom mjesecu prošle godine - navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 70,7% ostvarili su strani, a 29,3% noćenja domaći turisti.

Statističari su naveli da je u prva tri mjeseca ostvareno 26,3% manje dolazaka i 18,7% manje noćenja turista nego u istom periodu prošle godine.

U martu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije 10,7%, Rusije 9,1, Njemačke 8,7, Albanije 4,7, Velike Britanije 3,9, Francuske 3,6, Švedske 3, Bosne i Hercegovine 2,7, Belgije i Danske po 2,2, kao i Hrvatske 2,1%.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 47,1% noćenja.

- U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u martu je najviše noćenja ostvareno u primorskim mjestima, 73,1%, glavnom gradu 16,1, planinskim mjestima 5,4% i ostalim turističkim mjestima 5,4 - navodi se u saopštenju.


Iz Monstata su naveli da u aprilu nije zabilježen dolazak turista, usljed uvođenja privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, koja se odnosi na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

- Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnoj Gori je u aprilu broj prijavljenih osoba u smještajnim objektima kolektivnog smještaja bio 103 - rekli su iz Monstata.

Prema regulativi o evropskoj statistici turizma karantinski smještaj nije uključen u obuhvat istraživanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.