NavMenu

Otvaranje sezone u NP Prokletije - Planinarski pohod "Zijovom stazom" 30. maja od 9 sati

Izvor: eKapija Srijeda, 27.05.2020. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Lenar Musin)
Tradicionalni 14. planinarski pohod "Zijovom stazom" održaće se u subotu, 30. maja 2020. godine. I ove godine NP Prokletije učestvuje u organizaciji planinarskog pohoda. Polazak svih zainteresovanih biće iz Grebaja u 9 časova, ispred Eko katuna Pavićević, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

- Nacionalni park Prokletije poziva sve zainteresovane ljubitelje planinarenja i boravka u zaštićenoj prirodi da se priključepohodu koji na najljepši način otvara turističku sezonu na Prokletijama. Staza je duga oko 6 kilometara i cijelom dužinom prolazi kroz ovo zaštićeno prirodno područje - navodi se u saopštenju. Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu, nije mnogo zahtijevna i pogodna je i za rekreativce i izletnike.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je odobrio ovakve vrste aktivnosti, te su se stvorili svi uslovi za nesmetano održavanje pohoda. Obaveza planinara je održavanje socijalne distance tokom pohoda, a posebno na odmorištima i pauzama.

Organizator ovogodišnjeg pohoda je novoregistrovani Planinarsko-sportski klub Očnjak iz Gusinja. Pokrovitelji pohoda su Turistička organizacija Gusinje i opština Gusinje, a partneri su Nacionalni park Prokletije i Fondacija Gusinje. Medijski sponzor je, kao i prethodnih godina, web portal www.gusinje-plav.com.


- Stazu su članovi PSK Očnjak Gusinje već obišli, pregledali i pripremili za pohod. Ručak je predviđen, po povratku, u restoranu Eko katuna Pavićević Grebaje. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem telefona +382 67 258 921, ili na mail pskocnjak.gusinje@gmail.com - ističu iz NP Prokletije.

U znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, koji je bio osnivač i višegodišnji predsjednik planinarskog društva Karanfil - Gusinje, članovi kluba, prijatelji i porodica od 2007. godine organizuju pohod na vrh Karaula, pod nazivom "Zijova staza". Staza svake godine dobija na značaju i masovnosti, kako klubova, tako i pojedinaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.