Izvor: eKapija | Srijeda, 27.05.2020.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže i mješovitog centra u Herceg Novom - Veći broj parking mjesta i prostraniji trg

(Foto: Opština Herceg Novi)
U toku je izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže i mješovitog centra na Trgu maršala Tita, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi. Kako se navodi, potreba za revidovanjem projekta nametnula se radi dodatne stabilizacije terena, a na taj način će se i dobiti dodatna parking mjesta, tako da će u javnoj garaži u konačnom moći da se parkira oko 200 vozila.

- U posao izmjene glavnog projekta Opština je ušla nakon što su, po otvaranju iskopa sa južne strane, izvođač i nadzorni organ zaključili da geomehanička svojstva tla ne odgovaraju projektom predviđenim parametrima. Potom je izvršen pregled o strane nadležne građevinske inspekcije, koja je naložila lokalnoj upravi kao investitoru da, shodno zakonu, izradi i dostavi izmjenu revidovanog glavnog projekta - navodi se u opštinskom saopštenju.

Usljed nepredviđenih geotehničkih uslova nametnula se potreba izgradnje dodatne podzemne etaže, za koju je investitor odlučio da će biti iskorišćena kao garaža. Na taj način će, ističu, biti osigurana stabilnost objekta, ali i ostvareni dodatni benefiti za grad, imajući u vidu da će broj parking mjesta biti veći.

- Revizijom projekta biće smanjena kvadratura poslovnih sadržaja, tačnije neće ih biti u dijelu prema zgradi Opštine, pa izmjenom neće doći do povećanja ugovorene vrijednosti investicije. Osim toga, ova izmjena će uticati na izgled gornjeg dijela objekta, na način da će novi trg u nivou Njegoševe ulice biti prostraniji - kažu iz Opštine.

Dodaju i da je važno je napomenuti i da postojećim glavnim projektom izgradnje javne garaže i mješovitog centra nije bila predviđena zaštita temeljne jame, što je utvrdio nadzorni organ i dao jasne instrukcije da je su ti radovi obavezni.

- Urađen je projekat zaštite temeljne jame vrijedan oko 600.000 EUR i započeta realizacija, tačnije šipovanje terena, što će osigurati zaštitu temeljne jame i dodatnu stabilizaciju čitavog okruženja, koje je i u prethodnom periodu bilo problematično - zaključuju iz Opštine Herceg Novi.

Podsjetimo, izgradnja mješovitog centra i javne garaže povjerena je kompaniji Briv construction iz Kotora, a vrijednost radova iznosi 3,2 mil EUR. Rok izvršenja je 9 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.