Izvor: Mina | Srijeda, 27.05.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljoprivrednici očekuju povećanu proizvodnju naredne godine - Prodaja povrća i voća zavisiće od uspješnosti turističke sezone

Ilustracija (Foto: apple2499/shutterstock.com)
Plasman poljoprivrednih proizvoda zavisiće od uspješnosti ovogodišnje turističke sezone, saopštili su poljoprivrednici Veselin Jovović i Mladen Aligrudić.

Oni su pozitivno ocijenili Vladin paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 mil EUR, piše Pobjeda.

Aligrudić je kazao da je to sasvim dovoljno novca ako pođe na pravo mjesto i završi u pravim rukama.

Jovović, jedan od najvećih proizvođača povrća iz bjelopavlićkog sela Jelenak, zadovoljan je što je Ministarstvo poljoprivrede već isplatilo 80% subvencija svim proizvođačima koji su to pravo ostvarili u prošloj godini, a u skladu sa uslovima iz ovogodišnjeg agrobudžeta.

- Zadovoljan sam ovim paketom podrške. To što su nam unaprijed isplaćene premije je značajno za poljoprivrednike jer su u prethodnom periodu zbog lošijeg plasmana mnogi bili u minusu, tako da sada možemo da nastavimo sa intenzivnom proizvodnjom - rekao je Jovović.

Aligrudić je ocijenio da je svaka podrška za poljoprivredne proizvođače dobra, ako se na nju gleda kao stimulans da bi se bolje radilo, a ne kao izvor zarade.

- To je podsticaj za narednu sezonu i 17 mil EUR je sasvim dovoljno ako pođe na pravo mjesto i završi u pravim rukama. To je i više nego što treba za pokretanje primarne poljoprivredne biljne proizvodnje - smatra Aligrudić i dodaje da benefiti od ovogodišnjih mjera Vlade treba da se osjete naredne godine.

On je kazao da je, ako u sljedećoj godini potpomognuti sa toliko novca ne zabilježe povećanje proizvodnje, uzalud sve što se daje.

Kao dio Vladinog paketa pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima od nedavno su na raspolaganju krediti Investiciono razvojnog fonda (IRF) do 20.000 EUR za unapređenje postojeće i zasnivanje nove proizvodnje.

Jovović je naglasio da turistička sezona značajno utiče na plasman poljoprivrednih proizvoda.

- Ako dođe od 200.000 do 300.000 turista, to je pola crnogorske populacije i te ljude treba nahraniti. Samim tim se i cijena naših proizvoda može povećati ako tražnja bude veća. Bitno je samo da ove godine ne budemo u minusu, pa se nadamo boljim vremenima - kazao je Jovović i dodao da će biti prezadovoljni ako ovogodišnja sezona bude 30 do 50% kao prošlogodišnja.

On obrađuje 17.000 kvadrata u plastenicima, od čega je 90% začinsko bilje i 17 hektara na otvorenom, gdje ima kromipr, kupus, luk, tikvice.

Sa dosadašnjim plasmanom je zadovoljan, ali navodi da je u minusu sa začinskim biljem koje je bilo namijenjeno restoranima i hotelima, pa je morao da se preorjentiše i vrati standardnu proizvodnju paradajza, paprika i krastavca i pod začinima zadrži 30 do 40%.

Aligrudić je naveo da je ove sezone na tržište plasirao 150.000 sadnica cvijeća i oko pola miliona sadnica povrća.

- Ove godine je proizvodnja jagoda i trešanja bila vrlo profitabilna - rekao je Aligrudić i dodao da je cijena ranog kupusa drastično pala na deset centi zbog toplog vremena, a da se poljoprivrednici žale da ne mogu da prodaju ni karfiol, brokoli i kelj.

Aligrudić je upozorio da zelena salata ne može u ovom momentu da se plasira, jer joj je otkupna cijena 40 do 50 centi, a u marketima ne pada ispod 1,5 EUR.

- Marža je 300% - upozorio je Aligrudić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.