Izvor: Beta | Srijeda, 27.05.2020.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuska daje 8 mlrd EUR proizvođačima automobila, a građanima i preduzećima subvencije za kupovinu vozila

(Foto: AstroStar/shutterstock.com)
Francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio je "istorijski plan" pomoći od 8 mlrd EUR proizvođačima automobila, znatno ugroženima posljedicama pandemije.

Taj novac bi trebalo da posluži i za modernizaciju tog sektora u Francuskoj, kako bi ona postala predvodnica po proizvodnji električnih automobila, odnosno prva evropska zemlja u proizvodnji "čistih automobila" u narednih pet godina sa više od jednog miliona električnih i hibridnih automobila godišnje.

Da bi se podstakla kupovina automobila koja je opala tokom pandemije, Makron je danas najavio povećanje "ekološke subvencije" za kupovinu električnih vozila na 7.000 EUR za građane i na 5.000 EUR za preduzeća, kao i subvenciju od 2.000 EUR za vozila na hibridni pogon.

Takođe se planiraju subvencije za prodaju vozila po sistemu "staro za novo".

Makron je rekao da je francusko-njemački plan subvencija od 500 mlrd EUR, koji je prošle sedmice predstavio Angeli Merkel, "namijenjen podršci najugroženijim sektorima", poput automobilskog.


Renault mora da garantuje za radnike

Predsjednik je, međutim, tražio od kompanije Renault "garancije" za budućnost zaposlenih u dvije fabrike čija je sudbina neizvjesna, i naglasio da državni kredit od 5 mlrd EUR ovoj kompaniji "ne može biti odobren" prije ishoda pregovora o tim fabrikama, koji će biti iduće nedelje.

Makron je objavio da je Renault pristao da se "pridruži evropskom programu za proizvodnju električnih baterija" za automobile koji predvode konkurenti Renault-a iz grupacije PSA - Peugeot, Citroën i Opel, i grupacija Saft, podružnica naftne kompanije Total.

Podrškom tom programu francuska država želi da podstakne domaću proizvodnju, te time uslovljava pomoć auto-industriji.

Makron je s generalnim direktorom Renoa Žan-Dominikom Senarom, a zatim s oko 30 direktora automobilskog sektora razgovarao o mjerama koje bi trebalo preduzeti da se iz teškoća izvuče auto-industrija sa 400.000 zaposlenih i još 500.000 ljudi u djelatnostima povezanim s proizvodnjom automobila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.