Izvor: Mina | Srijeda, 27.05.2020.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zapadni Balkan da napravi zaokret na svom razvojnom putu - Pripreme za period posle pandemije kroz program digitalne transformacije

Ilustracija (Foto: Den Rise/shutterstock.com)
Ekonomije Zapadnog Balkana trebalo bi da naprave zaokret na svom razvojnom putu i okrenu se onom zasnovanom na akumulaciji znanja i većoj upotrebi digitalnih tehnologija, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

- Ekonomije Zapadnog Balkana treba da naprave zaokret na svom razvojnom putu i sa puta koji je vođen akumulacijom fizičkog kapitala pređu na onaj koji je zasnovan na akumulaciji znanja - kazala je Bregu na Regionalnom razvojnom forumu za Evropu održanom danas putem interneta.

Digitalne vještine su, kako smatra, ključni odgovor na automatizaciju poslovnih procesa, i u tom smislu svi zajedno treba da ulože dodatni trud u korist građana Zapadnog Balkana.

Bregu je kazala da još neobjavljeno godišnje istraživanje javnog mnjenja i privrednika sa Zapadnog Balkana, Balkanski barometar za ovu godinu pokazuje da se, prema očekivanjima, internet u velikoj mjeri koristio za komunikaciju, uz procvat društvenih medija, od 69%.

- Internet se uobičajeno manje koristio za obrazovanje, 30% i kupovinu, 22%. Usluge e-uprave koristi tek tri odsto stanovništva - navela je Bregu.

Podaci, kako je rekla, takođe pokazuju da manje od 17% stanovništva u regionu ne koristi internet, a to su uglavnom građani stariji od 65 godina.

Iz RCC-a je saopšteno da prinudni prelazak na digitalna rješenja zbog pandemije predstavlja veoma bitnu promjenu u poslovnim i procesima uprave, te omogućava veću i očekivanu upotrebu digitalnih tehnologija za stvaranje novih mogućnosti, inovativnih rješenja, kao i za uspostavljanje novih pravila i zahtjeva tržišta.

Izračunato je da je deset odsto porasta indeksa digitalizacije povezano sa 0,63% rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Iako su tokom prethodne godine ekonomije Zapadnog Balkana generalno bile uspješnije u sprovođenju digitalne transformacije, razlike u odnosu na prosjek Evropske unije (EU) su i dalje veoma velike - rekla je Bregu.

Prema procjenama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) 50% domaćinstava u šest ekonomija Zapadnog Balkana nema računar, dok jedna trećina nema priključak na širokopojasni internet.

U RCC-u su kazali da je region već počeo pripreme za period poslije pandemije kroz pripremu programa digitalne transformacije za period od naredne do 2024. godine s ciljem stvaranja osnova za regionalni jedinstveni digitalni prostor i Zapadni Balkan spreman za digitalno doba.

- U pripremi regionalnog digitalnog programa treba koristiti više inovacija, razmišljanja van uobičajenih okvira, ali i usmjerenih na digitalizaciju - navodi se u saopštenju.

RCC će, kako se zaključuje, pomoći regionu da utvrdi nedostatke u pogledu povezanosti i tako pomogne boljem korišćenju sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan u cilju povećanja ulaganja u digitalnu infrastrukturu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.