NavMenu

Na Novom Beogradu planiran stambeno-poslovni kompleks na 100.000 m2 sa dvije kule od po 95 metara i pogledom na Dunav

Izvor: eKapija Srijeda, 27.05.2020. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički centar/Urbanistički projekat, screenshot)
Ambiciozan projekat gradnje stambeno–poslovnog kompleksa sa dvije visoke kule na atraktivnoj lokaciji bloka 12 na Novom Beogradu aktuelizovan je posle čitave jedne decenije.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda najavio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju ovog kompleksa, koji će se prostirati na gotovo 100.000 m2 nadomak Yu biznis centra.

Kompleks s pogledom na Dunav i zgradu nekadašnjeg SIV-a najavljivan je još 2009. godine, kada je firma Razvoj blok 12 otkupila zemljište u nekadašnjem vlasništvu Energoprojekta.

Osam godina kasnije donijet je i Plan detaljne regulacije ove lokacije, a firma Urbanistički centar, koja ga je izradila, sada je uradila urbanistički projekat za gradnju ovog projekta čiji je naručilac i investitor kompanija Termomont.

Planski osnov za izradu projekta predstavlja Plan detaljne regulacije (PDR) dela bloka 12 iz 2017. godine. Ova zona je prema tom PDR-u predviđena za gradnju mješovitih gradskih centara, sa obaveznim pratećim sadržajima javne namjene, kao što su vrtić, biblioteka i dom zdravlja na 15 m2, sa ambulantom u okviru kompleksa.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi u okviru katastarske i gradske opštine Novi Beograd, na neizgrađenom dijelu bloka 12, između Bulevara Nikole Tesle i planiranih ulica Nova 1 i Nova 2.

U projektnoj dokumentaciji se ističe da prvobitni Novi Beograd, kojoj pripada blok 12, danas predstavlja jedan od najreprezentativnijih i funkcionalno najznačajnijih djelova Beograda, sa savremenom gradskom strukturom otvorenih blokova, koja se u kontinuitetu izgrađuje od 40-ih godina 20, vijeka do danas.

(Foto: Urbanistički centar/Urbanistički projekat, screenshot)
Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa je urbanističkim projektom planirana na dvije parcele, ali će kompleks će predstavljati jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Na svakoj od parcela planira se izgradnja podzemne garaže u dva nivoa, sedmospratne terasaste poluatrijumske lamele i kule sa po 26 spratova visine 95 metara. Kule će u prizemlju imati i galeriju, a na krovu obje kule biće postavljene svjetiljke prema uslovima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Lokali i socijalni sadržaji smješteni su na niskom i visokom prizemlju lamela. Cio kompleks imaće pogled na Dunav, zgradu Palate Srbia (SIV) i centar grada.


Ukupan broj stanova na obje parcele biće 604, a planirani broj stanovnika je 1.752.

Ispod zone lamela nalaziće se troetažna garaža (jedan nadzemni i dva podzemna nivoa), ispod kula dvoetažna podzemna garaža.

Urbanistički projekat za ovaj kompleks predviđa koncept otvorenog bloka.

- Dio kompleksa na poziciji lamela podignut je na visinu postojećeg platoa izgrađenih objekata Yu biznis centra. Takav novoformirani plato blago se spušta u vidu široke pješačke rampe između dvije stambene kule ka Bulevaru Nikole Tesle. Novoprojektovani uređeni pješački plato i rampa pod blagim uglom, spajaju se kao jedinstvena cjelina zajedničkog javnog prostora za obje parcele i predstavljaju mjesto za razonodu isocijalizaciju građana. Položaj stambenih objekata je koncipiran na način da se ostvari što veća prohodnost ka unutrašnjosti bloka i susjednim blokovima i parkovima u Bloku 10 i Bloku 13, čime se podržava koncept otvorenog bloka – navodi se u projektu.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu od 2. do 9. juna 2020. u zgradi Gradske uprave.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.