Izvor: Pobjeda | Utorak, 26.05.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istraživanje Erste banke - Pandemija promijenila navike potrošača, vlasnici kartica ulagali u uređivanje kuća i obradu njiva

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/rupixen)
Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona virusa pojačano trgovali u marketima - 45%, kod telekomunikacionih operatera 77% i preko onlajn oglasa 1529%.

Vrtoglavo je rasla tražnja klijenata za servisima elektronskog bankarstva. U aprilu je pad zabilježen kod kupovine odjeće 83%, goriva 35, kao i u restoranima 30, saobraćaju 66, hotelima 79%.

Direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci Bojan Burić prezentujući istraživanje kaže da je najveći apsolutni rast plaćanja platnim karticama zabilježen u marketima, u kojima su korisnici platnih kartica potrošili 45% više novca nego u aprilu prošle godine.

- Rast je zabilježen i kod plaćanja na web prodavnicama telekomunikacionih operatera, za 77%. Primijetili smo i skok u plaćanju oglašavanja na društvenim mrežama, čija je vrijednost u aprilu čak 16 puta veća u odnosu na april prošle godine - kaže Burić.

Tokom boravka kod kuće, kako pokazuje istraživanje, građani su više trošili na kupovinu TV i filmskih sadržaja, poput NetTV i NetFlixa, za 12%.

- Mnogi su to vrijeme iskoristili i za uređenje životnog prostora, kućne popravke ili sređivanje vikendica, tako da je rast plačanja platnim karticama za robu iz prodavnica električnog, vodovodnog i ostalog materijala iznosio 25% - objašnjava direktor.

Sa druge strane, pad je primjetan u oblastima kojima rad nije bio dozvoljen, a koje nijesu mogle održavati svoje promete putem internet platformi, onlajn. Tu su, kako se pokazalo, najpogođenije bile prodavnice garderobe, hoteli, restorani, rent-a-kar...

- Vrijednost kupovine odjeće smanjena je za 83%, jer je manji broj trgovaca omogućio e-komerc i onlajn porudžbine. Uplata smještaja u hotelima je smanjena na četvrtinu iznosa koji je ostvaren u aprilu 2019, dok je u oblasti transporta promet karticama pao na jednu trećinu. Restorani su održali dio prometa jer su radili dostavu, pa je tu pad nešto blaži i iznosi 30%. Mjere ograničenja kretanja su se odrazile i na smanjenu kupovinu goriva, koje je zabilježilo pad od 35% - kazao je Burić.

E-bankarstvo

Među bankarskim proizvodima zabilježen je pad tražnje za kreditima, ali je vrtoglavo rasla tražnja klijenata za servisima elektronskog bankarstva.

- I prije početka epidemije u Crnoj Gori smo savjetovali klijente da koriste elektronske usluge, ali je tokom pandemije to bilo još izraženije. Podaci nam potvrđuju ono što smo i očekivali - epidemija je podstakla korišćenje digitalnih kanala - kaže Burić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.