Izvor: Vijesti | Utorak, 26.05.2020.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novac od donacija biće uložen u izgradnju dvije klinike u okviru KCCG

Klinički centar Crne Gore (Foto: YouTube/screenshot)
Novac koji je više od pet hiljada pojedinaca i kompanija doniralo kao pomoć Crnoj Gori u borbi protiv novog koronavirusa biće uložen u izgradnju dvije klinike Kliničkog centra - za dermatovenerologiju i mentalno zdravlje.

Time će te klinike praktično biti poklon državi, a ujedno riješen i višedecenijski problem zdravstvenog sistema - klinika za psihijatriju konačno će biti iseljena iz neadekvatnog prostora "barake" u Parku Petrovića i objekta i sa zemljišta koje nije vlasništvo KC.

Da će umjesto iz budžeta, klinike graditi novcem iz donacija, kazao je juče premijer premijer Duško Marković na konferenciji o "korona-fri" destinaciji, na kojoj su bili i svi članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).

Odgovarajući na pitanje Vijesti nakon konferencije, Marković je podsjetio da Crna Gora sa Evropskom unijom realizuje plan potrošnje sredstava za zdravstveni sistem.

- Mi smo htjeli da finansiramo izgradnju infektivne klinike, ali oni sada žele da na 4,5 miliona dodaju još četiri i finansiraju infektivnu, a mi da sa 8 mil EUR finansiramo kliniku za kožne bolesti (dermatovenerologiju) i kliniku za mentalno zdravlje, što je negdje oko 9 mil EUR - kazao je Marković Vijestima.

Prema jučerašnjim podacima sa sajta coronainfocg.me, za pomoć državi u borbi protiv koronavirusa uplaćeno je oko 6,8 mil EUR. Prema izvještaju od 18. maja, na račun NKT, dva mjeseca od otvaranja, uplaćeno je više od 8 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.