NavMenu

Vina u vinariji Bošković - Spoj prirode i zdrave proizvodnje

Izvor: Onogost.me Utorak, 26.05.2020. 13:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)Ilustracija
"Ako želiš biti srećan jedan dan, popij bocu vina, ako želiš biti srećan cijelog života, zasadi vinograd" - ova misao vodila je Nikšićanina Krsta Boškovića kada je prije deset godina odlučio da uđe u svijet vina i osnuje vinariju.

Podneblje sa 200 sunčanih dana u godini, visok stepen harmonije sa prirodom bili su pažljivo odabrani kriterijumi da pored Zete, u selu Zagorak, na tri rala počne da uzgaja oko tri hiljade čokota Vranca, Kratošije, Merlota, Caberneta...

- Čovjek je došao iz prirode i redovno joj se treba vraćati. Mendeljejev sistem ima 186 elemenata, a vino ima više od 500 različitih spojeva - jedinjenja. Sad vidite koji je to mozaik uvijek neponovljiv, uvijek različit, čitavog života ga istražujete - započinje priču za portal Onogošt Krsto, jedan od najmlađih doktora nauka u Crnoj Gori, dobitnik dvije nagrade "18. septembar" grada Nikšića, kao i dobitnik nagrade Privredne komore Crne Gore. Iako su u podrumima mnogih vinarija ušle mašine, a napredak tehnologije i tehnike povećao želju za većim prinosima, Krsto objašnjava da vino ne voli žurbu niti trku sa vremenom, te se u vinariji Bošković grožđu prilazi tanano i suptilnije.

- Ko započne trku sa vremenom, vino će ga uvijek poraziti i staviti mu do znanja da je to suludo. Vinarija Bošković se bazira na ograničenoj količini proizvodnje sa akcentom na zdravu proizvodnju, uglavnom manuelnu i prirodnu u zdravom podneblju i u skladu sa prirodom. Riječ je o niskoproduktivnoj, napornoj i tihoj proizvodnji - objašnjava on.

Ističe da je prepoznatljiv proizvod vinarije Bošković vino Gorštak, koji karakteriše pitkost, aromatičnost i dobro balansirane strukture.

Za posebna vina, kako kaže, treba više kockica mozaika da se spoje, ali ono što se osjeti na prvi gutljaj je rezultat uplitanja u stvari prirode i njene ukuse.


- Teruar-zdrava zemlja (majka), mnogo sunca - 200 sunčevih dana godišnje, zdrava klima, strujanja zraka i pozitivne emocije, slobodan let ptica i njihove pjesme su ključni za vina. Jednom riječju sve ovo treba upakovati na prirodan način, a nikako industrijski - napominje on.

Na pitanje kako procjenjuje 2020. godinu i hoće li iz nje biti premijum kategorija, Krsto objašnjava da postoji neizvjesnost.

- Uprkos tome, radiće se na Premijum Barik vinu i na Pegaz vinu. Ukoliko bi se nekontrolisani uvoz vina sveo u izdržive okvire, radilo bi se i na bijelim vinima i voćnim vinima. A šanse za to su vrlo male. Volio bih da bude pozitivno iznenađenje - ističe vinar.

Zbog nekontrolisanog uvoza, objašnjava, da je moguća kupovina na lični poziv, sajamski, u vinariji, nešto u restoranu, ili preko preporuke prijatelja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.