NavMenu

Švajcarski poslodavci moraće da plate dio kirije za rad od kuće

Izvor: Tanjug Utorak, 26.05.2020. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Švajcarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima za rad od kuće plate jedan dio kirije, zaključio je sud u Cirihu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati dio kirije.

Međutim, sudija je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtev za obeštećenje.

Prema presudi je firma dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mjesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme koronavirus-krize.


Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.