Izvor: eKapija | Utorak, 26.05.2020.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu proširenje zone za eksploataciju solarne energije na Briskoj Gori - Elektrana na 1.019 hektara, kapacitet 262 MW

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u ponedeljak razmotrila i utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana Opštine Ulcinj, s programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana. Povod za izradu Izmjena i dopuna PUP-a je Odluka Vlade CG o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 MW.

- Ugovorom o zakupu zemljišta u državnoj svojini je definisana izgradnja dvije faze solarne elektrane - Faza I minimalne instalisane snage 50 MW i Faza II do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW. Zemljište za izgradnju solarne elektrane je dato u zakup konzorcijumu koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum i kompanija Sterling and Wilson - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, cilj izrade Izmjena i dopuna PUP-a je povećanje planiranih kapaciteta za ekspoloataciju solarne energije i obezbeđenje planskih preduslova za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini. Konceptom Izmjena i dopuna PUP-a se predlaže povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 ha na 1.019 ha, tj. kapaciteta solarne elektrane sa 118 MW na 262 MW.

Izgradnja solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora najavljena je i ranije, a to će, prema najavama biti najveća elektrana u Crnoj Gori i među najvećima tog tipa u Evropi.

- Vrijednost investicije je 200 mil EUR, i za ovu elektranu je karakteristično što za nju neće biti podsticaja, nego će se proizvedena energija prodavati po tržišnoj cijeni - rečkla je ranije predstavnica Elektroprivrede Crne Gore Velimirka Perišić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.