NavMenu

Bemax završio 90% radova na auto-putu - Izgrađeni skoro svi mostovi i tuneli, petlja Smokovac gotova do kraja avgusta

Izvor: Mina Utorak, 26.05.2020. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: MarchCattle/shutterstock.com)
Kompanija Bemax, glavni podizvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, do sada je završila 90% radova za koje je zadužena, saopštili su njeni predstavnici i dodali da će oni biti završeni do kraja avgusta.

- Radovi se realizuju u skladu sa ugovorenom dinamikom i zadovoljni smo urađenim do sada, pogotovo u pogledu kvaliteta, o čemu svjedoči činjenica da je nadzorni organ verifikovao i odobrio sve izvedene radove bez primjedbi. To je razlog više da budemo zadovoljni - kazali su Pobjedi predstavnici Bemaxa.

Oni su dodali da su završeni svi glavni objekti na auto-putu, odnosno mostovi i tuneli koje izvodi kompanija Bemax, osim mosta Smokovac na istoimenoj petlji koji spada u dio naknadnih radova.

- Na tim objektima se trenutno izvode završni radovi, kao što su odvodnjavanje, hidroizolacija na mostovima, radovi na pripremi za asfalt i zidovi za zaštitu od buke. Na objektima baze za održavanje i naplatne rampe Pelev brijeg izvode se instalaterski radovi, kao i dio završnih - rekli su iz Bemaxa.

Oni su naveli da se svi radovi za koje su zaduženi odvijaju nesmetano.

- Kako smo iskusna i ozbiljna kompanija, organizovali smo se na taj način da se neće osjetiti uticaj pandemije na rokove za završetak radova. Radovi za koje je zadužena kompanija Bemax prema preuzetoj dinamici će se završiti do kraja avgusta - saopštili su iz Bemaksa.

U te radove ne spadaju asfalterski, koji su najviše pogođeni novonastalom situacijom u vezi sa pandemijom koronavirusa.

- Naime, kompletni asfalt na auto-putu se izvodi od asfalta koji se pravi od posebne vrste bitumena-polimer bitumena. Kako je potražnja nafte na tržištu mala, to je rezultiralo njenim niskim cijenama, tako da rafinerije ne proizvode polimerni bitumen - objasnili su iz Bemaksa.

Kompanija na prioritetnoj dionici auto-puta, od Smokovca do Mateševa, izvodi građevinske radove na četiri tunela - Suka, Vežešnik, Mrke i Vjeternik sa sjeverne strane. Ukupna dužina tih tunela je 11 kilometara za obje cijevi.

Bemax izvodi radove na sedam mostova, Mrke, Đuričev Laz, Ratkov Laz, Lutovo, Pelev Brijeg, Suvovara i Krkor, kao i dva nadvožnjaka, Preljubovica i Kisjelica. Ukupna dužina obje trake na tim objektima je 3,6 kilometara.

Kompanija izvodi radove i na otvorenoj trasi ukupne dužine 10,2 kilometra, u okviru koje se realizuju radovi na iskopima, nasipima, potpornim konstrukcijama, zaštiti kosina i odvodnjavanju i na zidovima za zaštitu od buke.

Bemax izvodi kompletne asfalterske radove na dionici, kao i radove na objektima baze za održavanje auto-puta i naplatne rampe Pelev Brijeg, objektu naplatne rampe Mateševo i petlji Smokovac, u okviru koje se nalazi istoimeni most dužine 300 metara u obje trake.

U kompaniji tvrde da su imali veliki problem sa fizičkom radnom snagom.

- Stručna radna snaga ne predstavlja problem, već fizička, koje nema dovoljno, ali zbog našeg iskustva i organizacije taj problem neće uticati na rokove - poručili su iz Bemaxa.


Oni su dodali da na auto-putu trenutno imaju oko 500 radnika, uključujući podizvođače.

- Trenutno taj broj radnika zadovoljava, što se može provjeriti kod nadzora i investitora - rekli su predstavnici Bemaxa.

Predstavnici Vlade i Monteputa nedavno su saopštili da je izvjesno da će izgradnja prioritetne dionice kasniti, a kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač, uputila je zahtjev za produženje roka izgradnje i dodatna plaćanja.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici bio je 11. maj prošle godine, ali su tada potpisani aneksi ugovora o projektovanju i izgradnji u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom.

Aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Radove na petlji Smokovac, koja spada u naknadne, Bemax je počeo krajem aprila prošle godine.

- Ti radovi teku predviđenom dinamikom. Prema našem dinamičkom planu računamo da ćemo radove na petlji završiti do 1. septembra - kazali su iz Bemaxa i dodali da je procenat obavljenih radova na mostu Smokovac 70%.

Ostali betonski radovi na petlji su 85% završeni, a zemljani 75%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.