Izvor: Mina | Ponedjeljak, 25.05.2020.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pandemija usporila projekat ekonomskog državljanstva - Za program stiglo 28 aplikacija, odobreno šest

(Foto: YouTube/screenshot)
Pandemija koronavirusa usporila je realizaciju projekta ekonomskog državljanstva, ali on nije prekinut, saopštio je direktor Agencije za investicije (MIA), Dejan Medojević i dodao da je od 28 aplikacija za šest donijeto rješenje o ispunjenosti uslova za sticanje crnogorskog pasoša.

Medojević je Vijestima kazao da je epidemija izazvana koronavirusom, kao i na sve ostale segmente ekonomije, uticala dijelom i na taj program, koji je usporen, ali nije prekinut.

- Agenciju su informisali licencirani agenti za posredovanje, koji predstavljaju renomirane međunarodne kompanije sa razvijenim kontaktima na globalnom tržištu, da je interesovanje za program i dalje veliko - naveo je Medojević.

Priprema aplikacija se, kako je kazao, obavlja planiranom dinamikom iako glavno ograničenje predstavljaju zatvorene granice. Sve ostalo funkcioniše uglavnom nesmetano.

Medojević je naveo da je MIA, u svojstvu nadležnog organa u prethodnoj godini, obezbijedila sve administrativne uslove za nesmetan prijem i obradu aplikacija, a licencirani agenti za posredovanje rade na promociji programa, pripremi i podnošenju zahtjeva za sticanje državljanstva.

On je, na pitanje da li će se planirana projekcija od 15 mil EUR u ovogodišnjem budžetu revidirati i koliko se može novca od ovog projekta prihodovati u ovoj godini, odgovorio da je nezahvalno zbog aktuelne epidemiološke situacije davati prognoze.

- Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati koliko ćemo aplikacija imati, posebno ako se uzme u obzir trenutna epidimiološka situacija u svijetu vezano za pojavu i širenje koronavirusa - rekao je Medojević.

Programom je definisano da po jednom zahtjevu minimalna obaveza ulaganja bude 100.000 EUR za razvoj manje razvijenih opština i minimum 250.000 , odnosno 450.000 za ulaganje u jedan od projekata sa Liste razvojnih projekata, u zavisnosti od regiona u koji se ulaže. Program je ograničen na broj od dvije hiljade zahtjeva.

Medojević je rekao da je od stupanja na snagu odluke o načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, odnosno od 1. januara prošle godine, MIA primila ukupno 28 aplikacija, odnosno zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva.

- Trenutno je za šest aplikacija donijeto rješenje o ispunjenosti uslova za sticanje crnogorskog državljanstva, dok šest zahtjeva nije ušlo u postupak, a razlog je negativno mišljenje agenta za ocjenu međunarodne podobnosti. Sve ostale aplikacije su u fazi obrade, a jedan od koraka u proceduri obrade je ocjena međunarodne podobnosti od strane licenciranih agenta angažovanih za tu svrhu, koja uključuje i provjeru porijekla novca namijenjenog za ulaganje - precizirao je Medojević.

Do sada, kako je dodao, ni za jednu od navedenih aplikacija nije dodijeljen crnogorski pasoš, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, koja je za posljedicu imala zatvaranje granica.

Medojević je podsjetio da procedura obrade predviđa provjeru ispunjenosti uslova datih odlukom, zatim provjeru međunarodne podobnosti, nakon čega, u slučaju dobijanja pozitivnog mišljenja o međunarodnoj podobnosti slijedi provjera od nacionalnih institucija odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Pristigli zahtjevi se odnose na šest projekata koji se nalaze na Listi razvojnih projekata za oblast turizma, koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ovo ministarstvo objavilo je javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, koji je i dalje otvoren - kazao je Medojević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.