NavMenu

U plastenicima porodice Jovović proizvodnja se svake godine planski uvećava - Kvalitetan domaći proizvod lako se proda

Izvor: Mina Ponedjeljak, 25.05.2020. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pixinoo/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora ima uslove za veću proizvodnju hrane i za očekivati je pojavu novih poljoprivrednika koji će proizvoditi za svoje potrebe, ali i tržištu isporučivati domaće zdrave proizvode, saopštio je poljoprivredni proizvođač iz Danilovgrada, Dejan Jovović.

- Radovalo bi nas da sela u Crnoj Gori ožive, da se posebno mladi ljudi vrate na imanja, počnu proizvodnju i tako bi imali mnogo više domaće hrane - rekao je za Glasnik Privredne komore (PKCG) Jovović, čije se porodično gazdinstvo ubraja među najveće proizvođače povrća u Crnoj Gori.

On je kazao da situacija koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa utiče na njihov rad, ali da su svjesni da je u pitanju prolazna kriza, čije negativne efekte moraju umanjivati na najefikasniji način.

Jovović je dodao da je proizvodnja povrća na njihovom porodičnom gazdinstvu na godišnjem nivou velika i iznosi preko milion kilograma, ali da je moraju prilagođavati novonastaloj situaciji.

- Proizvodićemo neke proizvode u većim količinama u odnosu na prošlu godinu, a to su krompir, luk, kupus, paprika i paradajz, jer smatramo da će biti traženiji na tržištu. Neke proizvode ćemo manje proizvoditi, kao na primjer mentu, sparugu, artičoku i mirođiju - naveo je Jovović.

On očekuje da će njihovi prihodi izvjesno biti smanjeni usljed negativnih efekata pandemije, ali na novonastalu situaciju ne gleda dramatično.

- Jasno nam je da u ovim uslovima moramo biti fleksibilni proizvođači i usredsrediti se predano i posvećeno da izmijenjeni proizvodni plan kvalitetno ostvarimo. Mi smo prekaljeni poljoprivrednici koji znaju da disciplina i istrajnost u poslu moraju dati rezultate, iako ovog puta ne računamo na velike, rekordne učinke, kao prethodnih godina - saopštio je Jovović.

On je kazao i da ne strahuju za plasman, jer im dugogodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji govori da će korektnom saradnjom i dobrim proizvodom uvijek imati kupca.

Jovović je rekao da na njegovom porodičnom gazdinstvu neće otpuštati zaposlene, kao i da proljećni poljoprivredni poslovi iziskuju dodatnu radnu snagu.

- Nadamo se da ćemo angažovati vrijedne ljude i to onoliko njih kolike budu proizvodne potrebe. Sve uslove smo obezbijedili za izmijenjeni program proizvodnje. Uvjereni smo da ćemo uspješno plasirati naš rad i ideje kroz proizvode i na pravi način odgovoriti tržišnim potrebama - saopštio je Jovović.

On smatra da je Vlada brzo preduzela odgovarajuće i efikasne mjere u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i da treba pohvaliti proizvođače koji su ih poštovali.

- Zadovoljni smo i ponosni što smo održavanjem proizvodnje umanjili negativne posljedice pandemije. Proći će i ova zaraza, koja nam je, možda, dala i neke korisne pouke, na primjer da budemo disciplinovaniji, da nije sve u novcu i da posvećujemo veću pažnju porodici i zdravlju - rekao je Jovović.

On je dodao da za Crnu Goru uvoz hrane nije najveći problem, jer se to može prevazići, ali da je bitno krenuti i ne odustajati od kontinuiranog povećanja domaće proizvodnje.

- Gorući problem je nedovoljno izgrađena svijesti društva, posebno mladih, o značaju poljoprivrede. Neophodno je mlade od malih nogu učiti da je poljoprivreda težak, ali plodonosan posao. Roditelji, škola, stručnjaci i uspješni poljoprivrednici, treba da imaju ključnu ulogu u razvijanju svijesti omladine o ovoj važnoj proizvodnji. Zemlja je blagorodna i ukoliko joj posvetite potpunu pažnju, prinosi su garantovani - poručio je Jovović.


On je podsjetio da su na njihovom porodičnom gazdinstvu u prethodnim godinama uložili mnogo znanja, rada i sredstava, kao i da se prilagođavaju novitetima koji se primjenjuju u poljoprivrednoj praksi.

- Naši plastenici u određenoj mjeri jesu savremeni, a u budućnosti planiramo da izgradimo još modernije. Takođe, postepeno ćemo uvećavati površine pod zasadima, jer vidimo da je budućnost u proizvodnji hrane. Što god da se desi narod se mora hraniti - poručio je Jovović.

On je dodao da svake godine planski, oprezno i proračunato uvećavaju proizvodnju, kao i da je uvjeren da će i ove godine proizvesti kvalitetne proizvode.

- Većina naših njiva je zasađena, konstantno se beru proizvodi i sade novi. Jedna proizvodnja zamjenjuje drugu. Mora se dobro i precizno planirati kako rezultati ne bi izostali. Proizvodnja zdrave hrane ima veliki potencijal u budućnosti - rekao je Jovović.

On je kazao da nije problem prodati dobar proizvod, ali da je problem proizvesti ga i biti odgovoran za kvalitet.

- Do proizvodnje kvalitetnog, a sada već našeg prepoznatljivog povrća uradili smo mnogo toga. U ovom poslu nema radnog vremena i odmora. Uložili smo mnogo truda, znoja i odricanja. Naravno uvijek smo se pridržavali savjeta stručnjaka, poštovali uputstva fitosanitarne službe i to se isplatilo - saopštio je Jovović.

On je dodao da je na početku, 1997. godine, njihovo gazdinstvo bilo malo, ali da je upornim radom proizvodnja rasla i da njegova porodica danas može pristojno da živi od povrtlarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.