NavMenu

Kriza pokazala potrebu za razvojem inovativnih rješenja - Odsustvo jakih investitora i programa za podsticanje koče razvoj startap kompanija u CG

Izvor: Mina Ponedjeljak, 25.05.2020. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Startap zajednica u Crnoj Gori je u posljednjih nekoliko godina u razvoju, ali glavni problem predstavlja odsustvo velikih i jakih investitora i mali broj programa za podsticanje inovativnih kompanija kroz subvencioniranja, ocijenili su iz Porto Montenegro Centra za inovacije.

- Startap zajednica u Crnoj Gori je u poslednjih nekoliko godina u razvoju i ova vrsta biznisa postaje sve jača i vidljivija široj javnosti, ali smo u početnoj fazi. Mnogo je mladih ljudi koji žele da budu dio startap zajednice, a sa druge strane i onih kojima je ovaj pojam nedovoljno objašnjen - kazali su agenciji Mina business iz Porto Montenegra.

Izazov crnogrskog tržišta je, kako smatraju, što je malo, a to direktno znači i odsustvo velikih i jakih startap investitora, posebno specijalizovanih za određene teme.

- Mreža mentora i eksperata je u razvoju, ali je mali broj programa za podsticanje inovativnih startap kompanija kroz subvencioniranja. Naravno, prilike se mijenjaju, a tome svjedoče i naši vlasnici stanova i partneri koji su sve više zanteresovani za podršku malim startap biznisima - rekli su iz Porto Montenegra.

Centar za inovacije, biznis zona za preduzetnike i frilensere, otvoren je u Porto Montenegru i nalazi se u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa. To je radni prostor koji funkcioniše kao kancelarija za sve one kojima je ista potrebna na par sati ili rade na terenu.

Savjetodavni odbor Centra za inovacije četiri puta godišnje organizuje Dan otvorenih vrata, gdje ambicioznim preduzetnicima pruža priliku da svoje ideje predstave stručnom vijeću, a oni daju povratne informacije i strateške savjete.

- Prednosti Centra za inovacije su odlična lokacija što momentalno biznis adresu čini atraktivnijom i daje joj već izgrađen imidž. Ambijent Porto Montenegra je odlična lokacija za prezentaciju ideje, proizvoda ili usluga naših partnera - dodali su iz Porto Montenegra.

Članovi, korišćenjem cowoorking prostora, stiču benefite kao što su popusti na sadržaje u zajednici Porto Montenegra, susreti i povezivanje sa ostalim članovima kroz dijeljenje zajedničkog prostora čime se stvaraju povoljni uslovi za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i unapređenje biznisa.

- Svim članovima nudimo mentorstvo naših senior menadžera i profesionalne poslovne savjete, posebno one u vezi sa high end turizmom, jahting ili industrijom nekretnina - kazali su iz Porto Montenegra.


Na pitanje da li je pojava koronavirusa pokazala da startap preduzeća mogu da pomognu zajednici u vanrednim okolnostima, iz Porto Montenegra su odgovorili da je pandemija uticala na startap zajednicu da se svojim inovacijama prilagodi i odgovori izazovima u postojećoj situaciji, a samim tim ravnopravno uključi u kreiranje novih ekonomskih vrijednosti.

- U ovom trenutku potreba za inovativnim rješenjima je velika i odlično je vrijeme za razvoj dobrih startap ideja na ovu temu, posebno kada je u pitanju tema zaštite i pomoći u procedurama koje se nameću za očuvanje zdravlja na globalnom nivou, novih trendova u jahting i uopšte u industriji turizma, konkretno kad je Porto Montenegro coworking zajednica u pitanju - dodali su iz Porto Montenegra.

Oni su mladim startap timovima preporučili da se inicijatori i idejni tvorci oslobode straha od neuspjeha u biznisu.

- Potreban je rad na razvoju sopstvenih preduzetničkih vještina, strpljenje, i korišćenje svake mogućnosti za sticanje i unapređenje znanja kroz razna mentorstva i programe, naročito iskustvena i finansijska - zaključili su iz Porto Montenegra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.