NavMenu

Probijanje novog tunela Straževica gotovo za dvije nedelje, preostalo još 20 metara

Izvor: Tanjug Nedjelja, 24.05.2020. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
U toku su radovi na probijanju preostalih 20 metara novog tunela "Straževica", koji će biti dio lijeve trake autoputa beogradske obilaznice, a u Putevima Srbije i kineskoj firmi Power China Construction Corporation kažu da će iskop biti završen za dvije nedelje.

Na gradilištu preostalog dijela obilaznice oko Beograda, od mosta preko Save kod Ostružnice do petlje Bubanj Potoka, u dužini od 20,4 kilometra, svakodnevno radi više od 400 radnika i oko 130 mašina, rekao je za Tanjug šef projekta Aleksandar Kostadinović iz Puteva Srbije.

Izgradnja lijevog tunela Straževica, u dužini od 733 metra, vredna je oko 20 mil EUR i u Putevima Srbije očekuju da taj infrastrukturni objekat bude završen i prije ugovorenog roka.

- Rok za završetak lijevog tunela Straževica je po ugovoru početak 2022, ali izvođač ima jako dobru dinamiku radova, tako da očekujemo da to bude i malo ranije, već krajem iduće godine ili ranije - rekao je Kostadinović.

Objašnjava da je još ranije, kada je izgrađen desni tunel Straževica, bilo urađeno oko 150 metara ulaznog portala levog tunela, a da je sada izvođač uradio oko 500 metara podzemnog iskopa i oko 100 metara iskopa u otvorenom.

- Planirano je da se preostalih oko 20 metara tunela probije u naredne dvije nedelje, dakle negdje početkom sledećeg mjeseca.

Inženjer zadužen za tunel Straževicu iz kompanije Power China Construction Corporation, koja je glavni izvođač, kaže da nadzire sve što se radi u tunelu i da je veoma zadovoljan tokom radova.

- Sada se radi iskop i postavljanje ankera, a trenutno se provjerava mašina i onda će biti nastavljen iskop. Možda nam treba dvije nedelje da zavrišimo probijanje tunela - dodao je on.

Desni tunel Staževica, koji se sada koristi za dvosmjerni saobraćaj, počeo je da se gradi još 1992. godine, a pušten je u saobraćaj 2012. godine. Tim tunelom na sektoru 5 obilaznice sada je povezana trasa od Batajnice do Kružnog puta kojim se ide do Bubanj Potoka.

Završetkom lijeve trake autoputa od novog mosta na Savi kod Ostružnice, kao i obje trake autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok, biće kompletirano svih 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da to bude završeno za manje od dvije godine, kao i da uskoro bude ugovorena i gradnja dodatnih 31 kilometar obilaznice od Bubanja Potoka do Vinče i Pančeva.

Tada će biti izgrađen cio prsten beogradske obilaznice, koja je počela da se pravi prije oko 30 godina kako bi se izmjestio teretni saobraćaj iz grada.

Kostadinović objašnjava da se sada izvode radovi na svim pozicijama na sektorima obilaznice: 4, 5 i 6.

Sektor 4 obuhvata radove na izgradnji lijeve trake autoputa od novog mosta na Savi kod Ostružnice, čija je izgradnja pri kraju, do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 km. U okviru sektora 4 potrebno je izvesti lijevu traku autoputa, opremiti dva tunela: Lipak i Železnik i izgraditi tri mosta: most broj 9, 10 i 11 (faza II), kao i preostale radove na petlji Orlovača (faza II).

Sektor 5 obuhvata radove na izgradnji lijeve trake autoputa od petlje Orlovača do tunela Straževica (uključujući i tunel) u dužini od 3,1 km. U okviru sektora 5 potrebno je izvesti kompletno lijevu traku autoputa, koja uključuje izgradnju trase, lijeve tunelske cijevi tunela Straževica i 3 mosta: most br. 13, 14 i 15.

Sektor 6 obuhvata radove na izgradnji obje trake autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok, u dužini od 9,6 km. U okviru sektora 6 potrebno je izvesti kompletno i desnu i levu traku autoputa, koja uključuje izgradnju trase, tunel Beli Potok, petlje Avala i Bubanj Potok, kao i dva mosta: most br. 16 i 17.

Kostadinović kaže da je sledeća godina rok za završetak sektora 4, ali da očekuje da radovi budu završeni i malo ranije.

Naveo je da se mostu broj 15 (sektor 5) koji se nalazi odmah ispred levod tunela Straževica koristi posebna skela, ista ona koju su koristili Kinezi u izgradnji mosta preko Save kod Obrenovca na autoputu Miloš Veliki.

- To je jedna od modernijih tehnologija koja dosta ubrzava radove - istakao je Kostadinović.

Govoreći o radovima od tunela Straževica do buduće petlje "Bubanj Potok" (sektor 6), kaže da je izvođač započeo radove na svim pozicijama i da su trenutno najvidljiviji radovi na mostovskim konstrukcijama i da je na većini mostova započeto fundiranje i postavljanje šipova.

Na pojedinim mostovima izvođač je počeo da radi i stubove, rekao je i dodao da su na trasi urađeni pripremni radovi, kao i da sada počinje izrada nasipa.

Kaže da se radilo i u vrijeme vanrednog stanja i da se nije primijetilo neko veće odstupanje u broju radnika i dinamici radova. Takođe, naglasio da je da se poštuju sve mjere i preporuke za suzbijanje korona virusa i zaštite na radu.

Gradnja dionice obilaznice oko Beograda od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka u dužini od 20,4 km košta 207 mil EUR.

Podizvođač radova kineske kompanije je azerbejdžanski Azvirt, kao i domaće firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.