Izvor: Tanjug | Subota, 23.05.2020.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF: Banke će mučiti profitabilnost i kad se privreda oporavi

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Ugruvani bankarski sektor u svijetu ostaće pod pritiskom do 2025. godine čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja posle krize izazvane epidemijom korona virusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom "Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti", MMF ocjenjuje da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija mučiti s generisanjem profita u narednih pet godina, jer pandemija korona virusa utiče da se produži period niskih kamatnih stopa, prenosi CNBC.

Fond smatra da će ekonomski pad zbog Kovida-19 staviti na "ispit otpornost banaka" jer se suočavaju s gubicima kredita i smanjenjem marži zbog niskih kamata.

- Osnovni pritisci na profitabilnost će vjerovatno trajati u srednjem i dužem roku čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja od sadašnjeg šoka - navodi se u izvještaju.

Zarade banaka su već teško pogođene ekonomskim udarom pandemije. Primjera radi, banka JP Morgan Chase je u prvom kvartalu zabilježila pad profita od 69% u odnosu na godinu ranije.

Bankarski indeks KBW, koji prati kretanje cijena akcija dvadesetak banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, pao je za 39% od početka godine do sada.

MMF napominje u izveštaju, ipak, da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski udar zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008.

Jedno od rješenja za prevazilaženje problema profitabilnosti, kreatori monetarnih politika vide u tome da banke prekinu sa isplatom dividendi i otkupom svojih akcija kako bi sačuvale kapital.

Najveće američke banke dogovorile su se u martu da obustave otkup akcija do drugog tromjesečja ove godine, ali mnoge i dalje isplaćuju dividende, navodi CNBC.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.