NavMenu

Posljedice po trgovinu vidljive od prvog dana krize - Veliki broj objekata bio zatvoren, trgovci koji su radili bilježe pad prometa

Izvor: Mina Petak, 22.05.2020. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Fikri Rasyid)Ilustracija
Posljedice po firme u trgovini koje su zbog pandemije bile zatvorene su velike i nezahvalno je prognozirati njihove efekte, saopštio je predsjednik kompanije NALL International Jovan Lekić i dodao da će se do normalne trgovine i potrošnje još sačekati.

- Posljedice po trgovinu su vidljive od prvog dana uvođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) i one su negativne. Veliki broj objekata iz sektora trgovine je bio zatvoren - tržni centri, butici, knjižare, razne prodavnice mješovite robe, dok su objekti kojima je dozvoljen rad poslovali pod vanrednim okolnostima i sa padom prometa - kazao je Lekić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Lekić, koji je i predsjednik Odbora udruženja trgovine PKCG, naveo je da je lako pretpostaviti koliko takva jedna situacija negativno utiče na čitav privredni sistem, ako se zna da je trgovinski sektor ključan za distribuciju i raspodjelu robe na jednom tržištu.

- Ako nečim u ovoj vanrednoj situaciji možemo biti zadovoljni onda je to snabdjevenost naših objekata. Svjedoci smo da su mnoga tržišta, uključujći i najrazvijenije zemlje, imala ili imaju ovaj problem. Tako da je ovo prilika da pohvalim efikasnost menadžmenta naših trgovaca koji su adekvatno reagovali i održali kontinuitet zaliha skoro sve robe - saopštio je Lekić.

On je rekao da je potrošnja daleko od normale i da je još jako determinisana potrošačkom psihozom izazvanom koronavirusom.

- Imamo situaciju da nema haotičnih i velikih kupovina kao na samom početku pandemije, ali i dalje su kupovine namjenske i sa približno definisanim jednim te istim asortimanom. Određene kategorije roba imaju neznatnu potrošnju, što upućuje na zaključak da ćemo do normalne trgovine i potrošnje kakva je bila prije pandemije, nažalost, još sačekati - ocijenio je Lekić.

Lekić smatra da je i rast cijena bio umjeren i usaglašen sa objektivnim okonostima nabavke pojedinih roba.

- Svakako, neke pojedinačne špekulativne ispade povećanja cijena treba osuditi i svesti na minimum - poručio je Lekić.

Prema njegovim riječima, poslovanje u početku je bilo otežano u dijelu same nabavke propisanih zaštitnih sredstava i edukacije zaposlenih.


- Sada je to već lakše. Trgovci su se organizovali i nabavili maske i zastitne rukavice, takođe većina objekata je dodatno samoinicijativno postavila zastitne pleksigas panoe na kasama, pojačala sektor higijene i dezinfekcije prostora, a neki objekti su uspjeli da podijele i vizire zaposlenima - dodao je Lekić.

Svi distributeri su, kako smatra, fer raspoređivali robu tržištu tako da nije bilo eskluzivnih prodaja, što je i doprinijelo opštem utisku snabdjevenosti tržišta.

- Ovdje moram istaći i ulogu Ministarstva ekonomije koje je na samom početku krize koordiniralo sa našim Odborom udruženja trgovine i adekvatno pomoglo oko rješavanja problema transporta, bržeg dobijanja dozvola i same regulative uvoza - saopštio je Lekić.

Komentarišući Vladine mjere podrške privredi i građanima, Lekić je kazao da su one pozitivne, ali da treba istrajati u dijelu njihove primjene.

- Vrijednost slobodnog tržišta i slobodne utakmice, nakon prolaska ove krize, moramo zadržati po svaku cijenu, uz sve pouke i prevencije loših strana neoliberalnog koncepta koje su se evidentno pokazale. No, biće interesnatno vidjeti u budućnosti kako će izgledati ta nova ekonomska doktrina razapeta između tržišne i regulatorne ekonomije - zaključio je Lekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.