NavMenu

Niška Banja, konačno, "topla voda" - Gradi se 10 malih, otvorenih bazena i vodopad na Kulištu, tender na ljeto (VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 22.05.2020. 13:02
Komentari
Podeli
Budući izgled vodopada i bazena (Foto: 3D animacija DSN Inženjering/ Screenshot)Budući izgled vodopada i bazena
Prva asocijacija na Nišku Banju je topla voda, a ova banja, iako bogata termalnim izvorištima, nema nijedan otvoreni bazen sa toplom vodom. Stoga je ideja da u narednom periodu na Kulištu bude izgrađeno 10 malih, porodičnih, otvorenih bazena. Izgradnja bi trebalo da počne tokom ljeta, kada će biti raspisan i tender, najavio je za eKapiju predsjednik ove opštine, Dejan Jovanović. Prema njegovim riječima projekat "Otvoreni bazeni Kulište" koštaće 60 miliona dinara.

Kako je Jovanović istakao, projekat je odobren, a za početak radova čeka se da se situacija sa koronavirusom smiri, kao i odluka gradskog vijeća.

- Projektna dokumentacija je završena, a projekat i 3D prikaz izradilo je preduzeće DSN Inženjering. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je odobrilo projekat. Grad Niš je potpisao ugovor i novac je legao na račun grada. Tokom ljeta se očekuje da bude raspisan tender za izvođače i da krenu radovi. Čekamo da se smiri situacija sa koronavirusom, jer je Institut Niška Banja kovid bolnica, tako da ne možemo velike radove sada da izvodimo, ograničeno je i kretanje - rekao je Jovanović

Vrijednost radova je 60 miliona dinara, a 40 miliona finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Za preostalih 20 miliona čeka se odluka gradskog vijeća, koliko će biti učešće grada, koliko opštine Niška Banja, a koliko javnih preduzeća. Po tom modelu smo radili i centralni gradski trg sa fontanama - navodi Jovanović.

Dodaje i da je nedostatak otvorenih bazena sa toplom vodom označen kao glavni problem u turističkom razvoju ove banje.


- Postoje zatvoreni bazeni u okviru Instituta, ali otvoreni bazen je nešto što nam je falilo svih ovih godina. Svi koji dođu u Nišku Banju žele da pipnu toplu vodu. Zbog toga je rečište u parku, koje služi za prelivnu vodu iz zatvorenih bazena u Institutu, leti prepuno turista koji sjede na obalama i drže noge u toploj vodi - kaže Jovanović.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo opštine nije željelo da se gradi jedan veliki olimpijski bazen.

- Nismo htjeli da idemo na koncept velikog olimpijskog bazena, već da gradimo 10 manjih, takoreći porodičnih bazena od po 25 m2, a ova pandemija je pokazala da je to bio dobar potez. Svima je prijatnije da uživaju u bazenu sa svojom porodicom, nego da se kupaju sa još 100 ljudi - govori naš sagovornik.

Kulište je izabrano jer na toj lokaciji postoji velika stijena, od koje će biti napravljen vodopad, a voda usmjerena iz Suve banje. Voda sa vodopada će se prelivati i puniti male bazene.

Niška Banja ima četiri termalna izvora, glavno vrelo je najtoplije, 38 stepeni, dosta je radioaktivno i njime se pune zatvoreni bazeni Instituta. Suva banja je znatno niže temperature i radioaktivnosti.
(Foto: 3D animacija DSN Inženjering/ Screenshot)

Suvu banju pokrenuo još kralj Aleksandar

Priča oko Suve banje i Kulišta je počela još 1930. godine, a pokrenuo ju je kralj Aleksandar.

- Kralj Aleksandar koji je provodio svoje odmore u Niškoj Banji konstatovao je da nervni bolesnici ne mogu da koriste Nišku Banju zbog toga što je voda od 30 stepeni za njih pretopla. On je tada dao novac i naređenje da se sagradi takozvano kupatilo broj pet, koje se nalazi baš tu, na Kulištu, koje bi koristilo vodu iz Suve banje, čija je temperatura od 24 do 26 stepeni i znatno manje radioaktivnosti i koja godi i nevrnim bolesnicima - zaključuje Jovanović.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.