Izvor: RTCG | Četvrtak, 21.05.2020.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena rekonstrukcija Kule gradskog sata u Kotoru - Izgradnja pothodnika biće gotova do 13. jula

(Foto: Pixabay.com/MandryClub)
Jedno od najreprezentativnijih zdanja kotorske arhitekture iz XV vijeka, Kula gradskog sata, zasijalo je u novom ruhu. Iz lokalne samouprave je najavljen skori završetak i ostalih projekata očuvanja kulturne baštine, a do 13. jula očekuje se i završetak pothodnika koji će povezivati rivu i Stari grad.

- Ovo će da bude tek početak svih onih radova koje smo planirali na nivou lokalne samouprave, u smislu zaštite baštine grada Kotora, pod zaštitom UNESCO-a. Vidite i sami da su ti radovi izvedeni veoma kvalitetno. Radili su ih konzervatori iz Crne Gore sa najeminentnijim konzervatorima iz EU - kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Radovi na pothodniku idu svojim tokom, pa se očekuje da će se završetak radova poklopiti sa Danom državnosti. Aprcović je najavio i okončanje radova na šetnjici od citadele do Ljetnje pozornice.

- Šetnjica je u završnoj fazi sa svim mobilijarom, tj. radi se na zelenim površinama, kao i klupama i rasvjeti. U toku su konzervatorski radovi, odnosno, uređenje šetnice od Gurdića do same citadele. To će biti jedna nova ponuda grada Kotora, i jedan drugačiji pristup svemu onome što nam je ostavljeno u naslijeđe - poručio je prvi čovjek Kotora.

Da lokalna samouprava ulaže velika sredstva u projekte rekonstrukcije i očuvanja kotorske kulturne baštine saglasan je i direktor Direkcija za uređenje i izgradju Kotora Zoran Mrdak.

- Poslije ovih, slijede velike aktivnosti po pitanju održavanja kulturne baštine. Ulažemo velika sredstva, pravimo velike projekte i posvećujemo veliku pažnju sanaciji gradskih bedema - rekao je Mrdak.

Prema njegovim riječima, slijede i projekti sanacije ugroženih djelova zidina, sa analizama šetne staze.

- Pravimo sve buduće projekte, vodimo računa o čistoći bedema, njihovoj restauraciji. Mnogo ulažemo jer je u pitanju gradsko jezgro, naša kulturna ostaviština - dodao je on.

Kada je posrijedi konkretno projekat rekonstrukcije Kule gradskog sata, Mrdak u prvi plan ističe kvalitet restauracije.

- Ovaj projekat je urađen kako valja. Imali smo zaista kvalitetnu kompaniju Restarting, koja ima veliko iskustavo po pitanju restauracije. Sama restauracija je koštala 28.700 EUR, tehnička konsolidacija 4.895. Kamena plastika i sve ono što je vezano sa rekonstrukciju objekta 4.700 EUR. Naravno, uz sve zaglasnosti, uz sve konzervatsorske uslove, neminovno je da postoji nadzor, i oni su to dobro odrađivali - istakao je Mrdak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.