Izvor: Beta/AFP | Četvrtak, 21.05.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usporava pad ekonomske aktivnosti u evrozoni

Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Aktivnost privatnog sektora u evrozoni nastavila je da pada u maju, međutim, sporijim ritmom nego u aprilu, zahvaljujući postepenom ukidanju mjera izolacije uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazuje danas objavljena prva procjena kompozitnog indeksa PMI frinansijske firme Markit.

Mjesečni pokazatel PMI koji mjeri poslovnu aktivnost iznosi 30,5 poena, u odnosu na 13,6 poena u aprilu, kada je označen najveći pad privredne aktivnosti koji je ta firma ikad zabilježila.

Kada je PMI indeks koji odražava povjerenje direktora za nabavku firmi viši od 50 poena, to znači da privredna aktivnost raste, a ako je ispod tog praga znači da pada.

- Iako je aktivnost privatnog sektora evrozone ponovo snažno pala u maju, moguće je da je ekonomska kriza dostigla najniži nivo u aprilu - ocijenio je Kris Vilijamson, ekonomista u firmi Markit.

On očekuje da će se pad privredne aktivnosti nastaviti ali će biti umjeren u mjesecima koji dolaze, kako zemlje regiona postepeno budu ublažavale ili ukidale restriktivne mjere zbog koronavirusa.

Kako se ocjenjuje, vlade će vjerovatno zadržati jedan broj restrikcija u čekanju na vakcinu ili efikasan lijek protiv koronavirusa, što će kao rezultat imati i dalje slabu tražnju.

Vilijamson prema tome predviđa pad BDP-a u evrozoni od gotovo 9% u 2020. godini i ocjenjuje da će povratak na nivo prije krize trajati nekoliko godina.

- Indeks u maju ukazuje da je privreda u aprilu vjerovatno dostigla dno talasa, što pruža nadu da je privreda sada polako na putu oporavka - ocijenila je Džesika Hajnds, analitičar u firmi Capital Economics.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.