Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.05.2020.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka ulazi u vlasništvo nacionalne avio-kompanije Lufthansa sa 20% udela

(Foto: Kevin Hackert/unsplash)
Lufthansa je blizu postizanja sporazuma s njemačkom vladom o državnoj pomoći od 9 mlrd EUR, prema kojem bi država stekla 20% udela u najvećoj nacionalnoj avio-kompaniji, u nastojanju da spasi vazduhoplovnu industriju od posljedica korona krize.

Njemački avio-prevoznik je saopštio da će prema sporazumu vlada dobiti dva mjesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, na primjer, sprečavanje preuzimanja firme, prenosi Rojters.

Lufthansa već nedeljama pregovara s Berlinom o državnoj finansijskoj podršci koja bi joj pomogla da izađe na kraj s predviđenim dugotrajnim padom putovanja, a kamen spoticanja u pregovorima je pitanje koliku kontrolu država treba da dobije u kompaniji u zamenu za tu podršku.

Izvori uključeni u pregovore navode da državni fond za ekonomsku stabilizaciju još nije izneo konačnu ponudu i da bi to trebalo da učini danas.

Iz Lufthanse su rekli da očekuju da će uslovi sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta, dodajući da paket mora da odobri Evropska komisija.

Program podrške uključuje kredit od 3 mlrd EUR od državne banke KfW i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost njene prodaje za dodatnih 5% državnog udjela plus jednu akciju u slučaju javne ponude za preuzimanjem od treće strane.

U njemačkoj avio-kompaniji se nadaju da će sporazum biti brzo zaključen čime bi se dugoročno obezbijedila njena solventnost.

Njemački mediji su kasno sinoć izvijestili da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel je izjavila da uskoro očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthansi, ali nije iznijela nikakve detalje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.