Izvor: Vino & fino | Četvrtak, 21.05.2020.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otkriven metod za bistrenje bijelih vina pomoću nanotehnologije

Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)
Australijski institut za istraživanje vina (AWRI), u partnerstvu sa Univerzitetom Južne Australije, izumio je metod za bistrenje bijelih vina pomoću nanotehnologije. U pitanju je nastavak velikog istraživanja u okviru koga se već došlo do inovativnog načina za popravljanje ukusa vina.

Najnovije istraživanje pokazalo je da nova tehnologija pokazuje potencijal da postane superiorna zamjena za bentonit koji se koristi za taloženje proteina u vinu. Glavni istraživač, dr Agnješka Merčinska-Vasiljev, rekla je da nova tehnologija može da uštedi vinskoj industriji velike količine novca.

- Zamućenost vina je veliki problem za industriju. Ne samo zbog toga što je potrošači smatraju za ozbiljan defekt, već i za to što konvencionalan tretman bentonitom dovodi do značajnog gubitka vina koji se potom odražava i na profit - rekla je.

Dodala je da u Australiji, tretman bentonitom dovodi do gubitka oko 100 mil USD godišnje. Vinari tradicionalno koriste bentonit u tretmanu zamućenosti, ali, pošto je posrijedi vrsta gline, ova supstanca bubri u vinu i izaziva gubitak vina od oko 3%. Pomoću nove tehnologije, vinari mogu da uklone zamućenost na efikasan i bezopasan način, bez gubitka vina, i da to ponove više puta uz korišćenje istih nanočestica.

Nova tehnologija koristi magnetne nanočestice prekrivene slojem polimera. Ove čestice privlače proteine pomoću magneta, u potpunosti čisteći vino od zamućenja.

- Glavna osobina ove nanotehnologije je mogućnost da se ponovo upotrebljava, bez ikakvih štetnih posljedica po boju, aromu i teksturu vina - rekla je Merčinska-Vasilev.

Ona je, ipak, rekla da slijedi dug put od otkrića do komercijalne primjene u vinarijama, ali da vjeruje da na tom putu neće biti prepreka, budući da je u pitanju čista i, na duži rok, jeftina tehnologija koja će znatno unaprijediti vinsku industriju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.