NavMenu

Plan Radar daje mogućnost da upravljate gradilištem uz najmoderniji alat - BIM

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.05.2020. 16:22
Komentari
Podeli
(Foto: Vebinar / screenshot)
Kako da koristite 3D modele i na gradilištu, a ne samo u kancelariji, bila je tema vebinara kompanije Plan Radar, koji je pojasnio da je jedna od najvećih prednosti ta što svi uključeni u projekat raspolažu istim informacijama.

Digitalni nacrti, dokumentovanje, pristup sa mobilnih uređaja, neke su od mogućnosti koje su primamljive kako arhitektama, tako i izvođačima radova.

- Plan Radar je idealan softver za kolaboraciju između 3D modela, dijeljenja informacija, dokumenata, koje pruža BIM sistem. Sve važne informacije nalaze se na jednom mjestu. On nije dizajnerski softver i na njemu se ne rade izmene projekta - rekao je Bojan Petković, regionalni menadžer kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu.

Da biste pristupili upravljanju 3D modelom potrebno je da se logujete na sajtu Plan Radara i da kreirate projekat ili odaberete postojeći. Modeli se unose kao IFC format, a zajedno sa njima se prenose i sve informacije o elementima i njihovi opisi, nastali u nekom od BIM softvera.

- Na BIM modelu možete da obavite mjerenja, kao što je, na primjer, udaljenost, a moguće je praviti i različite presjeke, što je dodatna mogućnost u odnosu na 2D modele - istakao je Petković.

Na samom modelu moguće je kreirati "tikete", u koje ćete unijeti napomene, nedostatke, fotografije i podijeliti ih sa kolegama. Sve ovo možete u BCF (BIM Collaboration Format) prenijeti u BIM softvere, kao i obrnuto. "Tiketi" se prikazuju na samom modelu, ali i u vidu spiska.

- Postoji mogućost i kreiranja izveštaja u PDF ili Excel formatu. Još jedna od prednosti je ta što se sva dokumentacija nalazi na jednom mjestu, a takođe je na lak način moguće u BIM-u utvrditi razlike u projektima - napomenuo je Petković.

Pojasnio je i da administrator sa licencom dodjeljuje različita ovlašćenja kolegama, na osnovu kojih oni imaju pristup tiketima, odnosno svako dobija samo relevantne informacije za njegov dio posla.

Kako da, uz pomoć PlanRadara, upravljate gradilištima na daljinu detaljnije pročitajte OVDJE.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.