Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.05.2020.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku pripreme za gradnju vjetroelektrana Vlašić i Bitovlje

(Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Admir Andelija rekao je u intervjuu Oslobođenju da su u toku aktivnosti na pripremi izgradnje VE Vlašić i VE Bitovlje.

Elektroprivreda BiH počela je i izgradnju vjetroelektrane Podveležje.

- Osim VE Podveležje, u toku su aktivnosti na pripremi izgradnje VE Vlašić i VE Bitovlje, a očekujemo i početak gradnje malih hidroelektrana na slivu Neretvice. Ono što je za nas poseban izazov i želja jeste da konačno počnemo raditi HE na Drini, HE Ustikolina, ali i da u razgovorima sa Vladom FBiH i lokalnom zajednicom pokušamo iznaći rješenje za izgradnju hidroelektrana na gornjem toku rijeke Neretve - naglasio je Andelija.

Kada je u pitanju najavljeno prestrukturiranje u elektroenergetskom sektoru, Andelija je naglasio da se ono provodi u tri faze.

- Prva je računovodstveno i upravljačko razdvajanje svih djelatnosti, što podrazumijeva pravno odvajanje i formiranje nove kompanije - operator distributivnog sistema. Druga faza je komercijalizacija i dodatne analize, a treća je korporatizacija koja je predviđena u narednih pet godina, dodao je Andelija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.