NavMenu

Počela gradnja sekundarne kanalizacione mreže na Koniku - Uskoro predkvalifikacioni poziv za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: eKapija Srijeda, 20.05.2020. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic)
U podgoričkom naselju Konik u ponedeljak je počela izgradnja sekundarne kanalizacione mreže, koja predstavlja kontinuitet aktivnosti na realizaciji projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice koji Glavni Grad realizuje u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima.

- U nedelju smo počeli sa gradnjom primarnog kolektora, danas je to slučaj sa sekundarnom mrežom, već sjutra otvaramo dio bulevara između Podgorice i Tuzi. Odmah nakon praznika ćemo stvarati sve neophodne pretpostavke da što prije počnemo sa gradnjom Baku ulice u MZ Prvi maj, Ulice 18. jula u Momišićima, Miloja Pavlovića u Gornjoj Gorici i drugih saobraćajnica - saopštio je zamjenik gradonačelnika Podgorice Ćaslav Vešović, najavljujući da će ubrzo krenuti popločavanje ulica u Staroj varoši, tako da praktično neće biti dijela u Podgorici u kojem se neće realizovati neka značajnija investicija.

Kako se navodi na sajtu Glavnog grada, Vešović je naglasio da će izgradnji sekundarne mreže u narednom periodu najbolje svjedočiti građani Konika, Zlatice, Maslina, Zagoriča, jer će u tim djelovima Podgorice biti postavljena sekundarna mreža u dužini od skoro 20 km i stvoreni uslovi da se oko 1500 dimaćinstava veže na novu kanalizaciju.

- Pred upravom Glavnog grada i Vodovoda i kanalizacije su obaveze koje se odnose na realizaciju i preostala dva segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda, prije svega da u narednih nekoliko sedmica dovršimo proceduru pregovaranja i zaključenja ugovora za izgradnju novog mosta na Morači u okviru kojeg će biti postavljen i dio kolektora i da iskoristimo nizak vodostaj, da tokom ljeta počnemo sa fizičkom realizacijom i tog segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Ono što je najvažnije i za šta vjerujem da ćemo postići u narednih nekoliko sedmica je da dovršimo procedure oko raspisivanja predkvalifikacionog javnog poziva za samo postrojenje koje će biti međunarodnog karaktera i gdje očekujemo veliko interesovanje kredibilnih kompanija iz Evrope i svijeta - zaključio je Vešović.

Direktor Vodovdoa Filip Makrid rekao je da je izgradnja sekundarne mreže na Koniku veoma važan segment za buduću održivost kompletnog projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

- Naš plan je da u narednih 15-18 mjeseci izgradimo 18 km sekundarne mreže - istakao je Makrid.

On je podsjetio da je projekat fazno podijeljen na sjeverni i južni dio, tako da južni segment, u ukupnoj dužini od 9 kilometara od čega 5,7 km pripada Koniku, realizuje firma Toškovići d.o.o. i naglasio da je jako važno što su izvođači radova dostavili dinamičke planove za svaku saobraćajnicu posebno, te da će u skladu sa pravilima struke radovi biti kvalitetno izvedeni.

- Ako je sistem za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvažnijih projekta u modernoj istoriji Podgorice, sigurno je izgradanja sekundarne kanalizacione mreže u okviru tog projekta na teritoriji mjesne zajednice Konik, jedan od najznačajnijih infrastruktrunih projekata kada je u pitanju povećanje kvaliteta života građana u ovom dijelu grada - istakao je predsjednik Mjesne zajednice Konik Andrija Čađenović.

On je saopštio da se izgradnjom oko 6 km sekundarne kanalizacione mreže rješava jedno od najznačajnijih životnih pitanja građana i izrazio zahvalnost u ime mjesne zajednice i građana Konika upravi grada, gradonačelniku sa saradnicima, što su prepoznali značaj rješavanja ovog problema i uvrstili ga među prioritete.

- Pored realizacije ovog projekta Konik će tokom ove godine biti veliko gradilište - najavio je Čađenović, dodajući da će se u narednom periodu izgraditi nekoliko sportskih terena, asfaltirati veliki broj saobraćajnica i ugraditi nova javna rasvjeta, a sve u cilju povećanja kvaliteta života građana Konika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.