Izvor: eKapija | Srijeda, 20.05.2020.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje digitalizacija u obrazovanju - Od septembra digitalni udžbenici za učenike prvog razreda

Aleksandra Radojević i Damir Šehović
Aleksandra Radojević i Damir Šehović (Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Crna Gora i zvanično je ušla u proces digitalizacije obrazovanja potpisivanjem sporazuma Ministarstva prosvjete sa kompanijom M:tel.

Sporazumom vrijednim oko 250.000 EUR, koji su potpisali ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom M:tel-a Aleksandra Radojević, predviđena je izrada digitalnih udžbenika za prvi razred osnovne škole iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

- Plan je da budu u funkciji naredne školske godine, a naziv projekta je "Digitalna učionica". Dodatno, u susret ovom projektu Ministarstvo prosvjete će, investicijom vrijednom 700.000 EUR, uvesti internet u svaku učionicu svih osnovnih škola, te opremiti sve škole računarskom i drugom opremom vrijednom preko 4 mil EUR, dok će učionice u kojima se izvodi nastava za prvih nekoliko razreda dodatno biti opremljene smart televizorima i pametnim tablama - navodi se u saopštenju.

Materijali će biti zasnovani na postojećim planovima i programima i biće dopuna, a ne zamjena za štampane udžbenike. Obuhvataće sve učenike koji će od septembra pohađati prvi razred osnovne škole, kako bi se u ovaj proces krenulo postepeno, sistematično i kontrolisano.

- Pomenute materijale će izraditi jedna od najvećih izdavačkih kuća u Evropi, njemačka kompanija Klett, koja ima više nego impresivnu tradiciju u ovoj oblasti. Posebno smo ponosni na činjenicu da će razvoj i primjena ovih materijala biti u saradnji i pod brendom National Geographic, dok će se resursi pribavljati i od kuća BBC, Discovery i sličnih - istakao je nakon potpisivanja spoarzuma ministar Damir Šehović.

Kako je rekao, u Ministarstvu prosvjete tačno znaju šta je digitalizacija, a to nije ostavljanje djece satima pred ekranom.

- Digitalizacija, na način na koji je mi planiramo, znači bolje znanje kroz bolje približavanje gradiva. Ne pokušavajmo da djecu u potpunosti izolujemo od svijeta koji ih okružuje jer je to nemoguće, ali ne idimo ni u drugu krajnost, puštajući ih da sami lutaju neograničenim prostorom interneta. Moramo naći sredinu, a time i najbolju upotrebu IT tehnologija - rekao je Šehović.

Prema procjenama, oko 60% đaka na globalnom nivou, koji su sada u nižim razredima osnovne škole, će se baviti zanimanjima koja još uvijek ne postoje. A 90% budućih zanimanja podrazumijevaće upravo aktivnu upotrebu digitalnih tehnologija, te se djeca sistematično, kvalitetno i prije svega kontrolisano, moraju upoznavati sa svijetom koji je oko njih, te onim koji ih očekuje.

- Digitalni udžbenici su u 21. vijeku ono sto je štamparija bila u srednjem vijeku, a to je uvod u renesansu i napredak društva. Digitalna učionica će omogućiti svim prvacima, bez obzira da li su u seoskoj ili gradskoj skoli, na sjeveru ili jugu zemlje, bez obzira na ekonomske mogućnosti roditelja, jednaki kvalitet i pristup obrazovnom sadržaju. Servis će biti besplatan za prvake i njihove učitelje, a digitalna učionica će biti dostupna djeci i u okviru nastave i kod kuće - rekla je Aleksandra Radojević.

Kako je dodala, M:tel je prepoznat kao lider na polju digitalizacije, i sa posebnim zadovoljstvom pomaže uvođenje prvih digitalnih učionica, koje podrazumijevaju kombinovani vid učenja: tradicionalni, uz štampane udžbenike i digitalni, primjenom savremenih, digitalnih udžbenika i materijala.

- Upravo počinjemo od prvog razreda osnovne skole, kako bi prvaci od početka obrazovanja koristili savremene metode u učenju. Veliko hvala ministru i Vladi, što predano i odgovorno rade i što su prepoznali potencijal digitalizacije, a mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da učestvujemo u ovom značajnom projektu. Takođe, da smo pouzdan partner bili i ranije, pokazuje činjenica da smo, zahvaljujući viziji naseg izvršnog direktora Vladimira Lučića, donirali internet u preko 100 škola u Crnoj Gori, a od čega je značajan broj škola u seoskim oblastima. Dodatno, to se sada pokazalo kao dobar korak za uvođenje digitalnih učionica - istakla je Radojević.

Plan je da postojeći udžbenici za prvi razred iz predmeta: crnogorski – srpski, hrvatski i bosanski jezik i književnost, priroda i društvo, matematika, muzička kultura i likovna kultura, budu digitalizovani. Ovo zapravo znači da će se projekat, u prvoj fazi koja bi trebalo da otpočne naredne školske godine, odnositi na oko 7.500 prvaka u oko 500 odjeljenja, a nastavu će realizovati oko 500 nastavnika razredne nastave.

- Materijali će uključivati multimedijalne i interaktivne sadržaje za učenje poput: 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, interaktivnih vježbi i igara, virtuelnih modela i slično. Digitalni sadržaji odgovaraće Windows operativnom sistemu. Dodatno, kreiraće se posebna veb-platforma na kojoj će digitalni, obrazovni sadržaj biti dostupan, pa će učenici digitalne udžbenike moći da koriste i od kuće - ističu iz Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi u saopštenju, narednih mjeseci će biti obučen i veliki broj nastavnika razredne nastave, najmanje 500, koliko će ih predavati prvim razredima naredne školske godine. Prva faza obuke odnosi se na sticanje digitalnih vještina, a druga na primjenu digitalnih sadržaja u nastavnom procesu.

- Učenici su dio globalne digitalne generacije koja dostiže stopu od 95% upotrebe kompjutera i skoro 96% interneta. Međutim, njihova upotreba je dominantna na društvenim mrežama, te su napori Ministarstva prosvjete upravo u pravcu usmjeravanja pažnje novih generacija na kvalitetnije sadržaje na internetu - zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE